Federacija BiH

Trošarinama olakšati liječenje teških oboljenja

doktorica_nnn_bih_04122015
06.12.2015.
u 07:00

Praksa zemalja EU je da se od dijela prihoda od trošarina utemelje posebni fondovi iz kojih se financiraju skupi lijekovi koji su neophodni

Zdravstvo i brojni drugi sektori susreću se s problemima u financiranju. Njihovi osnivači puno puta maćehinski se odnose prema njima, piše Večernji list BiH. I u usvojenoj informaciji o problematici financiranja sektora zdravstva u FBiH, koju je uputilo Ministarstvo zdravstva FBiH, ističe se kako Federacija i županije ne snose odgovornost za financijske probleme zdravstvenih ustanova koje se najvećim dijelom financiraju iz sredstava doprinosa za zdravstveno osiguranje, a tu je novac osiguranika - građana, ne sredstva proračuna.

Prioritetni programi

Klinički centri u FBiH su u ugovornom odnosu sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za obavljanje zdravstvenih usluga i prioritetnih programa iz Federalnog fonda solidarnosti. U ovaj fond prebacuju se sredstva prikupljena po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje, i to po stopi izdvajanja koju za svaku kalendarsku godinu utvrđuje Vlada FBiH. Do sada se ova stopa izdvajanja kretala u iznosu od 9 posto, a u 2015. iznosi 10,2 posto. Iznos od 89,80 posto uplaćuje se na propisane račune zavoda zdravstvenog osiguranja županije. Ipak, i financiranje Federalnog fonda solidarnosti potrebno je financijski konsolidirati redizajniranjem njegova sadržaja i opsega.

Praksa susjeda

Od mogućih načina financiranja zdravstva valja naglasiti kako trošarine do sada nisu bile prihodi sektora zdravstva. U praksi susjednih i zemalja EU dio prihoda od trošarina koristi se za utemeljenje posebnih fondova iz kojih se financiraju skupi lijekovi koji su neophodni u tretmanu i liječenju teško oboljelih pacijenata, kao i kupnja skupe medicinske opreme. Uvođenje izravnog financiranja preko posebnih poreza u zdravstvenom sektoru BiH dalo bi značajne rezultate u lakšem financiranju dijagnostike i liječenju oboljelih od malignih bolesti posebnim tzv. skupim lijekovima i u preventivnom financiranju zdravstvene zaštite pučanstva, umanjenju oboljenja prouzročenih korištenjem duhanskih prerađevina i alkoholnih pića. Usmjeravanje dijela prihoda od trošarina u zdravstvo dovelo bi do unapređenja tog sektora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?