prirodni načini

Trikovi kojima ćete spriječiti hrkanje i buđenje noću

hrkanje
27.01.2021.
u 08:13

Hrkanje nije ugodno ni za koga. Osobe koje hrču zbog svog se problema često noću bude, dok osobe koje spavaju s njima u krevetu često imaju problem zbog neugodnih zvukova koje zbog hrkanja čuju.

Iako nekima smiješna pojava, hrkanje može biti iznimno neugodno iskustvo za cijelo kućanstvo. I dok se ukućani hrkača bore s pronalaskom najbolje strategije za spavanje bez ometanja unatoč prodornim zvukovima, osobe koje hrču mogu imati puno veće i ozbiljnije probleme, piše ljepotaizdravlje.hr.

Hrkanje može biti povezano s ozbiljnim poremećajima spavanja te može uzrokovati neispavanost i kronični umor. Ako se i sami borite s ovim problemom, bilo da se nalazite u poziciji onoga koji hrče ili onoga koji sluša, u nastavku ćete pronaći korisne savjete i trikove. Ovoga puta preskačemo već poznate savjete o optimalnoj temperaturi i vlažnosti prostorije, redovitom čišćenju doma te (prekomjernoj) kilaži hrkača, kao i redovitom čišćenju dišnih putova. 

Čajevi

Ispijanje čaja od đumbira te čaja od piskavice pomoći će kod iskašljavanja te pročišćavanja dišnih putova. Isto tako, čaj od piskavice ima iznimno dobar učinak na probavu, koja se također povezuje s problemom hrkanja. I jedan i drugi čaj pijte prije spavanja. Isto tako, ispiranjem grla čajem od mente spriječit ćete hrkanje ako je isto povezano s alergijskim i dišnim smetnjama.

Eterično ulje metvice

Eterično ulje metvice dobro je namazati na sinuse te ispod nosa, kao i nakapati na jastuk na kojem spavate. (Pročitajte: 7 vrsta odmora koje svaka osoba treba i kako ih prakticirati za bolji i mirniji život)

Vježbe

Kako biste ojačali mišiće lica i jezika, koji starenjem sve više opadaju te doprinose hrkanju, bilo bi dobro izvoditi vježbe koje će vam u tome pomoći. Vježbe su poprilično jednostavne, a možete ih izvoditi u bilo koje doba dana.

Teniska loptica

Jedan od savjeta koji ćete čuti i pročitati pri traženju rješenja za hrkanje – jest izbjegavanje spavanja na leđima. No većina se ljudi u snu nesvjesno okreće na leđa te ovaj savjet smatra beskorisnim. Kako biste izbjegli spavanje na leđima, poslužite se teniskom lopticom. Osim loptice, trebat će vam komad tkanine te igla i konac. Lopticu ćete zašiti na stražnju stranu gornjeg dijela pidžame kako bi vas pri okretanju spriječila da ostanete spavati na leđima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?