pripazite

Tri vitaminska suplementa koja mogu biti opasna ako ih uzmete previše

vitamini
Shutterstock
15.04.2024.
u 07:16

Prevelike doze mogu izazvati povraćanje, zamagljeni vid, slabost mišića ili čak krvarenje

Liječnici su podigli uzbunu zbog rizika koji pregršt dodataka prehrani može imati po zdravlje. Sa svih strana dolaze savjeti o blagodatima vitamina i kako ih treba nadoknaditi suplementima ako ih se ne dobiva dovoljno kroz prehranu.

No, rijeđe se spominju opasnosti koje može donijeti pretjerivanje. Tako vitamin A, B3 i E mogu biti opasni u velikim količinama – točnije mogu dovesti do mučnine, bolova u kostima, pa čak i unutarnjeg krvarenja, piše Ordinacija.hr

Uravnotežena prehrana sadrži sve ove hranjive tvari. Vitamin A nalazi se u zelenom lisnatom povrću, mlijeku i jajima, vitamina B3 najviše ima u crvenom mesu, dok vitamina E ima u sjemenkama, orašastim plodovima, voću i povrću. Zato stručnjaci upozoravaju kako neki dodaci prehrani sadrže velike količine ovih hranjivih tvari – što znači da bi se lako mogli predozirati.

U izvješću za Discover, čiji je koautor liječnik interne medicine iz Teksasa, dr. Ahmad Talha Azam, ova su tri vitamina istaknuta kao potencijalno štetna ako ih se uzima previše.

 

Neki ljudi uzimaju vitamine i dodatke prehrani jer automatski pretpostavljaju da imaju samo pozitivne zdravstvene prednosti, ali vrlo malo se zna o tome kako oni zapravo djeluju, rekla je Elena Goun, profesorica kemije sa Sveučilišta Missouri koja proučava suplemente.

 

Niacin izaziva mučnine

Niacin, ili vitamin B3, popularan je dodatak prehrani koji se preporučuje za visok kolesterol, artritis i rad mozga. Preporučena dnevna doza je 16 mg za muškarce, 14 mg za žene i 18 mg za trudnice. No, niz studija je otkrio da niacin zapravo ne smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara niti produljuje dugovječnost.

Međutim, bio je povezan s negativnim nuspojavama kao što su proljev i crvenilo kože. Uzimanje više od 35 miligrama dnevno povećava vjerojatnost štetnih učinaka, osobito ako se uzima tijekom dugog razdoblja, prema Harvardu. Neke nuspojave mogu uključivati svrbež, crvenilo kože, vrtoglavicu, mučninu, želučane tegobe ili umor. Neki suplementi dostupni online imaju čak 50 mg u dnevnoj dozi.

Vitamin A može biti otrovan

Vitamin A je dodatak koji se preporučuje za zdravlje očiju i za podršku imunološkom sustavu.

FDA preporučuje oko 900 mikrograma vitamina A za muškarce dnevno i 700 mikrograma za žene. Ako uzimate više od 3000 mikrograma dnevno, mogli biste biti izloženi riziku od trovanja.

 

Toksičnost vitamina A može biti češća u SAD-u od nedostatka, zbog visokih doza prethodno pripremljenog vitamina A (retinola) koji se nalazi u nekim dodacima, prema Harvard T.H. Školi javnog zdravlja Chan.

 

Ako uzmete previše vitamina A, možete osjetitii bolove u kostima, mučninu, povraćanje, suhu kožu, zamagljen vid i osjetljivost na jako svjetlo. Dugoročno gledano, istraživači su također povezali uzimanje vitamina A i sličnih oblika, poput beta-karotena, s povećanim rizikom od raka pluća – osobito ako ste prethodno bili pušač.

Vitamin E može postati toksičan

Vitamin E je dodatak koji se preporučuje zbog svog učinka na jačanje imuniteta. Prirodno se nalazi u orašastim plodovima poput kikirikija i badema, sjemenkama i voću poput manga i kivija.

Preporuka za muškarce i žene je 15 mg dnevno – bilo putem prehrane ili suplementa.

Ako uzmete više od 1000 miligrama hranjivih tvari, mogli biste biti izloženi riziku od razvoja toksičnosti vitamina E – što se manifestira slabošću mišića, proljevom i mučninom.

Češći rizik od uzimanja vitamina E je činjenica da on djeluje poput razrjeđivača krvi. Dakle, ako se ozlijedite dok uzimate ovaj lijek, mogli biste krvariti, unutarnje ili vanjsko, puno više nego inače.

Savjetujte se s liječnikom

Osim ova tri posebno opasna dodatka, postoje i druge stvari na koje treba paziti – poput multivitamina. Ovi proizvodi mogu sadržavati ‘količine nekih vitamina i minerala koje su znatno veće’ od dnevne preporučene količine, a mogu čak doseći opasne razine, upozoravaju liječnici.

Postoje i neki dodaci koji su u interakciji s lijekovima na recept.

Na primjer, uzimanje gospine trave može poništiti učinak kontracepcijskih tableta. Stručnjaci preporučuju da razgovarate sa svojim liječnikom prije nego započnete novi režim suplementacije. Imajući sve ovo na umu, kad god je to moguće, dijetetičari preporučuju unos hranjivih tvari putem dobro uravnotežene prehrane.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije