inspekcija u RS

Trgovinama i crpkama prekršajni nalozi “teški” 206.800 KM

inspekcija
13.10.2022.
u 10:22

Tržišna inspekcija Republike Srpske realizirala je u rujnu i listopadu 35 kontrola prodajnih objekata te benzinskih crpki u RS-u, a inspektori su na osnovi utvrđenih prekršaja izdali 44 prekršajna naloga u vrijednosti od 206.800 KM, rečeno je za Srnu iz Inspektorata.

Navode kako je, od ukupnog broja kontrola, 13 bilo uredno, dok su u 22 slučaja utvrđene nepravilnosti, iz čega je vidljivo da se još ne poštuje u velikoj mjeri uredba o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena. Dodaje se da su inspektori kontrolirali i ostale parametre, kao što su isticanje cijena, kontrola podrijetla robe, izdavanje računa, ispravnost mjernih uređaja i ostalo. U ovom razdoblju izvršeno je 30 kontrola u većim i manjim trgovinama, od čega je 21 kontrola bila neuredna.

- Za prekoračenje marže na osnovne životne namirnice izdana su 22 prekršajna naloga u vrijednosti od 156.000 KM. Što se tiče drugih prekršaja u trgovinama, 22 prekršajna naloga u vrijednosti od 11.700 KM izdana su po osnovi nekog drugog prekršaja, a najčešće su to bile deklaracije, nepridržavanje i neisticanje cijena, neizdavanje fiskalnih računa i drugo - navode iz Inspektorata.

Tijekom inspekcijskog nadzora u većim i manjim trgovinama utvrđene su i nepravilnosti u vezi s obmanom potrošača - tijekom nekih akcija ili da su ograničavani u kupnji proizvoda, pa je izdano šest prekršajnih naloga u vrijednosti od 6700 KM.

Iz Inspektorata napominju da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvaća fakturiranu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za ovisne troškove nabave - carinjenja, prijevoza, skladištenja, špediterskih usluga i slično. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije