dobro je znati

Trener slavnih otkrio koliko sati kardio vježbi trebamo raditi tjedno

trening
Ilustracija
17.01.2024.
u 21:26

Roberts je kroz 25 godina karijere naučio da je važno fokusirati se i na emocionalnu, mentalnu i društvenu dobrobit, a ne samo na fizičku spremnost

Trener Matt Roberts pomogao je osobama poput Adele, Naomi Campbell, Ellie Goulding i Davida Camerona da dođu u formu. Uspješan posao izgradio je prije procvata TikToka, za koji smatra da je prepun "fitness influencera" koji zapravo ne znaju puno.

"Postoji gomila ljudi koji se predstavljaju kao fitness influenceri. To je smiješna titula budući da zapravo ne znaju puno toga. Na TikToku su važniji oni nego sadržaj", rekao je za The Telegraph.

Kao jedan od najuspješnijih trenera, Roberts je kroz 25 godina karijere naučio da je važno fokusirati se i na emocionalnu, mentalnu i društvenu dobrobit, a ne samo na fizičku spremnost. Također, uvjeren je da nam kretanje može pomoći da igramo tenis s 80 godina ili da trčimo uzbrdo s 90, piše Index.hr

Iz osobnog iskustva zna koliko je važno usvojiti zdrave navike. Njegov otac umro je od raka gušterače u 69. godini, djed mu je umro od srčanog udara u 47. godini, a ujak u 40. godini od srčanih tegoba.

"Bez obzira na to imate li 50, 60 ili 70 godina, nikad nije kasno napraviti pozitivnu promjenu", poručuje.

Njegov tjedni režim uključuje četiri sata kardio treninga niskog intenziteta, dva sata kardio treninga visokog intenziteta, dizanje utega i igranje tenisa. Također, 70 posto vremena hrani se kao vegan, dok jednom tjedno pojede porciju crvenog mesa.

Kada je riječ o tjelovježbi, za prosječnu osobu srednjih godina preporučuje između 200 i 250 minuta tjedno (nešto više od 4 sata) umjerene aktivnosti te 60 minuta snažnijih kardio vježbi.

Zašto je važan kardio trening?

Kardio trening ili kardiovaskularni trening odnosi se na aktivnosti koje povećavaju brzinu otkucaja srca i ubrzavaju disanje kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i kisika u tijelu. Ovo je važna komponenta općeg zdravlja i kondicije iz nekoliko razloga.

Poboljšava kondiciju srca i pluća: Kardio trening jača srce i pomaže mu bolje pumpati krv, što povećava kapacitet pluća za apsorpciju kisika. To može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati opću izdržljivost.

Sagorijeva kalorije: Kardio aktivnosti, kao što su trčanje, biciklizam, plivanje i brza šetnja, pomažu u sagorijevanju kalorija i podržavaju gubitak težine ili održavanje zdrave tjelesne mase.

Povećava energetsku razinu: Redovito vježbanje kardio treninga može poboljšati opću energetsku razinu i smanjiti osjećaj umora.

Smanjuje stres: Kardio trening može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Tijekom treninga tijelo oslobađa endorfine, prirodne kemikalije koje poboljšavaju raspoloženje i smanjuju osjećaj stresa.

Poboljšava zdravlje mozga: Kardio vježbe mogu poboljšati protok krvi u mozgu, što može potaknuti mentalnu budnost, kognitivnu funkciju i koncentraciju.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi: Kardio trening može pomoći u kontroli razine šećera u krvi, što je posebno važno za osobe s dijabetesom.

Povećava izdržljivost: Redovito izvođenje kardio treninga povećava vašu izdržljivost, omogućujući vam da obavljate svakodnevne aktivnosti s manjim umorom.

Smanjuje rizik od bolesti: Kardio trening smanjuje rizik od mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti, visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2, određene vrste raka i osteoporozu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije