Problemi mladih svugdje isti

Trebaju stan, ali i razvijati talente

04.10.2018.
u 21:30

Nacrt strategije za mlade, koju je na posljednjoj sjednici u saborsku proceduru predala zastupnica u SB županiji Suzana Krišto, obuhvatio je većinu problema s kojima se susreću mladi, ne samo te županije nego i cijele BiH. Osim problema, predstavljen je i niz prijedloga, mogućih rješenja, za sustavno rješavanje problema mladih, piše Večernji list BiH. 

Loš socijalni položaj

Kao jedan od problema s kojima se susreću mladi u SBŽ-u, predstavljen je socijalni položaj mladih, odnosno kako sporo rješavanje stambenih problema mladih ostavlja negativne posljedice na sve druge aspekte života i razvoja zajednice. Iako je, osim zaposlenosti, stambena samostalnost jedan od najvažnijih čimbenika kada je riječ o zasnivanju obitelji, mladi tu nemaju nikakvu potporu. Aktualnu stambenu oblast karakterizira i nedostatak dostupnog stambenog prostora u gradovima te velik broj mladih koji žive kao podstanari ili se još uvijek nisu osamostalili te žive s roditeljima. Kako bi se riješili neki od problema, navedena su i moguća rješenja, a prvo je oslobađanje poreza na promet kod kupnje prve nekretnine osobama mlađim od 40 godina. Općine bi trebale raditi istraživanja o realnim potrebama za izgradnjom stanova za mlade te sukladno tome graditi stambeni prostor koji bi financirale same ili uz županijsku potporu, a koje bi mladi mogli otkupljivati plaćanjem rente. Problem koji je, također, istaknut u strategiji, kao i moguća rješenja je (ne)aktivno sudjelovanje mladih u javnom životu te razvoj volonterskog rada. Ističe se kako mladi nisu upoznati sa svojim pravima i obvezama u društvu i ne mogu iskoristiti svoja prava, primjerice, pri zapošljavanju. Institucionalni dijalog između mladih i vlasti još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini jer mlade predstavnici vlasti nisu prepoznali kao ravnopravne partnere. Za rješavanje ovog problema potrebno je institucionalno podržati mlade planiranim sredstvima u proračunu kroz sve oblasti, stvaranje politika za mlade, rada s njima te njihovo sudjelovanje u vladinim tijelima i parlamentarnim povjerenstvima u svezi s pitanjima mladih. Rezultati poboljšanja se mogu provoditi i kroz programsko stimuliranje i upoznavanje mladih s njihovim pravima i obvezama u društvu.

Vlast nema sluha

Nedostatak odgovarajućeg pristupa vlasti u oblastima sporta i kulture predstavlja izravno zapostavljanje mladih talenata, također je jedan od problema mladih u SBŽ-u. Upravo zbog toga potrebno je osigurati veća novčana izdvajanja za projekte mladih i njihovih udruga u oblasti kulture, sporta i slobodnog vremena kroz posebne fondove na svim razinama vlasti. Važno je povećati suradnju škola i nevladinih udruga te omogućiti korištenje školskih objekata za slobodno vrijeme i aktivizam mladih, posebno u oblasti kulture i sporta kao i intenzivirati rad školskih sekcija i povećati obujam izvannastavnih aktivnosti koje bi privlačile mlade.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije