RADOVI U VRTU

Travanj je idealan za sadnju i brigu oko presadnica

01.04.2020.
u 20:52

Presadnice ili “flanci” mlade su krhke i nježne biljčice iznikle iz sjemena. Obično se siju u veljači, u male tegle i moraju biti na toplom i svijetlom mjestu.

Zemlja im mora biti rahla, valja ih redovito, ali ne obilno zalijevati. Nikla biljka, kad malo ojača, presađuje se u vrtne povrtne ili cvjetne gredice, u tegle ili sanduke. Presadnice treba saditi kad malo zatopli, kad prvo proljetno sunce barem malo zagrije hladnu zemlju. Istodobno ih treba i zaštititi od oštrog proljetnog mraza.
Zaštitu od mraza mogu dati različite vrste folija koje se obično koriste u vrtlarstvu i cvjećarstvu ili ljeskove grane. Stručnjaci kažu kako je presadnice najbolje presađivati ujutro ili navečer, ali vodeći strogo računa o temperaturi i najavljenim vremenskim uvjetima. Ako ih ne uzgajate sami, presadnice je najbolje kupovati kod provjerenih proizvođača, jer se tako vrt ili cvijetnjak mogu zaštititi od nametnika i eventualnih bolesti. Priprema zemlje Presadnice se sade na kvalitetno pripremljen teren.
To znači da zemlja mora biti rahla, dobro usitnjena, očišćena od korova. Zemlju valja i pognojiti, a dobro ju je i pokriti. Neki proizvođači presadnice savjetuju kako se pripremljeni teren za sadnju može pokriti sijenom, slamom ili pak nekim od biljnog otpada, primjerice ljuskama od graha. Treba pripaziti da i kroz pokrovnu zaštitu u pripremljenu zemlju mogu doći zrake sunca i svjetlost, stoga pokriveni sloj ne bi smio biti predebeo. Prije sadnje na pripremljenom terenu treba napraviti male rupe.
Mogu se napraviti manjim drvenim kolcem koji treba nekoliko puta zavrtjeti u rupi kako bi bila dovoljno velika. Kod sadnje presadnica biljku treba pažljivo sa svom zemljom izvaditi iz teglice u kojoj je bila zasađena. S obzirom na to da je ona u optimalnom okruženju, zemlju u koju je presađujemo ne treba dodatno zalijevati. Ipak, vlažnost zemlje u idućim danima treba kontrolirati jer biljka mora imati optimalnu vlažnost.


Sadite samo zdrave
Prije sadnje presadnice pregledajte. Bilo bi dobro saditi, pogotovo ako imate ograničeni prostor, samo čvrste i zdrave biljke. To znači da bi biljka trebala imati razvijen korijen. Biljka obično ima 4 razvijena lista i čvrsta je. Dobru presadnicu prepoznat ćemo i po boji listova. Očekuje se da listovi budu svijetlozelene boje. Ako biljka ima tamnozelene listove, to ukazuje da je supstrat u koji je posijana imao previše dušika ili da ste je prihranjivali sredstvom koje je prebogato tim kemijskim elementom. Najbolje presadnice osigurat će dobar razvoj biljke.


Čistite biljke
Tijekom cijelog ljeta, odnosno u vrijeme vegetacije, biljke je dobro prihranjivati. Pri odluci o tome što odabrati za prihranu najbolje je potražiti savjet stručnjaka. Isto tako, treba se pridržavati dobivenih uputa i deklaracija na proizvodima. Da bi biljka dala što bolji plod ili cvijet, treba redovito uklanjati uvelo lišće ili cvijet, a plodove brati. Ako se to ne radi, biljka se i tako iscrpljuje pa će urod ili cvijet biti manji, a biljka će izgledati zapušteno.

Ljeto puno cvijeća
Sadite li presadnice cvijeća, najbolje je izabrati one koje cvatu cijelo ljeto. Mr. agronomije Marina Antolović iz Vrtnog centra Viškovo naglašava da će se cvatnja produljiti ako biljke redovito prihranjujemo i zalijevamo. Valja pripaziti i na mjesto na koje postavljamo zasađenu cvjetnu presadnicu. Većina ljetnica, poput pelargonija, begonija, petunija, verbena, surfinija ili gazanija uspješno se uzgaja na sunčanim mjestima. Vodenike ili, primjerice, potočnice vole i sjenovita mjesta. Korisno je koristiti supstrate predviđene baš za određenu sortu. Tijekom ljetnih dana biljku valja zalijevati svakodnevno, i ujutro i navečer, a mr. Antolović ističe kako voda ne smije biti prehladna jer biljka može doživjeti šok.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?