Priprema se sezona

Tradicionalna hrana i bogata kulturna baština mamac za turiste

23.04.2021.
u 08:29

Brojne lokacije iz Bosne i Hercegovine našle su se na naslovnicama svjetski poznatih turističkih časopisa, što je samo još jedan dokaz da se BiH može podičiti bogatom prirodom, ali i kulturnom baštinom. Navode kako se u BiH može pronaći ponešto za svakoga, od spomenutih prirodnih ljepota i atrakcija, povijesnih znamenitosti, sportskih aktivnosti pa sve do kušanja najbolje tradicionalne hrane i pića, piše Večernji list BiH.

Turistički posjeti

No, još od prošle godine turistički posjeti, kako u cijelom svijetu tako i u BiH, stavljeni su na čekanje zbog cijele situacije s pandemijom koronavirusa. Iako u BiH turista neće biti ni približno kao ranijih godina, turističke zajednice ništa ne prepuštaju slučaju. Neke od njih već su spremile brošure namijenjene domaćim i stranim turistima koje prilikom posjeta određenim mjestima mogu iskoristiti kao svojevrstan vodič. Jedna od organizacija čije se brošure već mogu pogledati online jest Turistička organizacija RS-a (TORS), a u kojima su predstavili tradicionalna jela.

- S obzirom na to da nam je kuhinja jako slična kao u zemljama regije, ipak smo izdvojili nešto što možemo reći da je karakteristično za naše prostore, a to su: sir trapist, hercegovački pršut, janjski kajmak, pura, nevesinjski sir iz mijeha, banjolučki ćevap - navode iz ove organizacije. Osim hrane, predstavljena su i pića koja su prepoznatljiva na ovom području, odnosno domaće vinarije, s naglaskom na one koje imaju degustacijsku dvoranu, ali i rakiju, piće po kojem ove prostore svi zasigurno prepoznaju. Osim bogate gastronomske ponude, u brošuri ove, ali i drugih turističkih organizacija nalaze se brojne poznate lokacije koje privlače strane turiste. Tu se može naći sve - od ponuda za planinarenje, vikend-odmor pa do ponuda u prepoznatljivim turističkim destinacijma kao što su Sarajevo, Trebinje, Mostar, Travnik, Vlašić, Banja Luka, ali i jedini bh. grad na moru Neum, koji se već sprema za otvaranje turističke sezone. Da se jedini primorski grad priprema za početak turističke sezone, potvrdio je za BHRT načelnik Neuma Dragan Juković.

- Ranijih godina, kada je situacija bila normalna, pripreme u ovo vrijeme bile bi u punom zamahu, dok sada imamo “stidljive” pripreme, ali ipak očekujemo i nadamo se da će se u dogledno vrijeme situacija s koronavirusom smiriti - kazao je Jurković dodajući da bi hoteli svoja vrata trebali otvoriti od 1. svibnja. - Sve još uvijek ovisi o epidemiološkim mjerama i broju zaraženih. Prema informacijama hotelijera, već postoje upiti za rezervacije, ali sve oči uprte su u širenje koronavirusa - kazao je neumski načelnik za BHRT.

Priprema sezone

I Davor Ljubić, predsjednik nedavno osnovane Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba, kazao je za Večernji list da se u Hercegovini turistička sezona priprema kao da je situacija najnormalnija, nadajući se u konačnici najboljem. Kazao je kako se BiH mora ugledati na RH i ostale zemlje EU-a te izmijeniti uvjete ulaska u državu stranim turistima, za koje još uvijek vrijedi negativan PCR test, bez obzira na potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o preboljenom COVID-u.

- Nužno je i pokretanje kampanje o sigurnoj destinaciji BiH kojom ćemo privući turiste i hodočasnike - kazao je Ljubić najavljujući ponovno oživljavanje Zračne luke Mostar. •

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar VLbriše
VLbriše
09:21 23.04.2021.

a gospe ti vidi drži pršut prstima bez rukavice ili pincete , što ako ima koronu ???

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije