Orašje

Tradicija košaraštva u obitelji Dominković duga 150 godina

11.08.2017.
u 12:00

Anto Dominković iz Tolise, općina Orašje, vlasnik tvrtke Pleteni namještaj “Dominković” koja egzistira više od tri ipol desetljeća bavi se košaraštvom, baš kao što su to činili njegov otac, djed..., sve skupa tradicija košaraštva obitelji Dominković duga je više od 150 godina.

Ipak, niti jednoga od njegova četiri sina ne zanima pletarstvo. Jedino Antu supruga Ružica vjerno prati i pomaže.

Njegovi su ekskluzivni proizvodi izrađeni od vrbovoga pruća razasuti diljem svijeta, na svim kontinentima.

Pletenim namještajem “Dominiković” opremljeni su mnogi kafići u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Sarajevu… U tvornici “Dominiković” u Tolisi kompletan namještaj pletu ručno.

U foteljama toliškoga pletača namještaja sjede brojne javne osobe iz svijeta glazbe, filma, sporta, estradne zvijezde.

Mlade ne zanimaju zanati

Anto je učio zanat u Njemačkoj, dugo je bio u Austriji i odlučio kod kuće nastaviti tradiciju izrade vrhunskih primjeraka korparskih proizvoda. Ide u korak s vremenom i kvalitetom.

- Danas se košaraštvom u cijeloj regiji bavi 10 posto od prijeratnog stanja.

Nekada se od toga živjelo, a danas, tko se uspio organizirati, uspio je i preživjeti. Nas nekoliko privatnika opstalo je i preuzelo proizvodnju koja je zapravo desetkovana u Posavini.

Troškovi života su daleko premašili mogućnosti zarade pa je i zanimanje sve više opadalo. Imam četiri sina od kojih su trojica drugi dom našli u Zagrebu kao menadžeri, novinari, a četvrti je u svijetu glazbe.

Mlade u Posavini baš i ne zanima ova oblast, niti stari zanati. Mogu prihvatiti ako se mladi nađu u nekom drugom poslu, ali ima puno mladih koji se nisu našli ni u kavom poslu, a ovo ih još manje zanima, toliko da nemaju posao, smatra Anto.

Sve rade ručno

Trend je prodaje plastike i imitacije šibe pa se tako i kupci preusmjeravaju. Ipak, kvaliteta se cijeni pa još uvijek ima tržišta, iako sve manje.

- Sve radimo ručno, nema strojeva. Kvaliteta i moderan dizajn je jedina garancija da ne nestaneš preko noći s pojavom nekog trgovačkog lanca.

Ipak, kvalitetu mnogi prepoznaju pa je moja roba stigla i do Amerike. Prezentiramo se sajamski, propagandno, kataloški, web stranicom, objašnjava još uvijek uporni i ustrajni, ako ne posljednji, onda jedan od malobrojnijih posavskih pletača brojnih atraktivnih i kvalitetnih proizvoda od vrbovog pruća, popularnih posavskih košara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije