Posavina

Tradicija još uvijek prati svinjokolje

27.11.2015.
u 06:30

U prosjeku svaka obitelj oko 200 - 300 kg mesa pretvori u kulene, kobasice, švargle...

Svinjokolja je u posavskim obiteljima posao za koji se priprema godinu dana, a kada dođe vrijeme za posao i minusi dopuste obradu mesa na otvorenom, priprema se ceremonijal. Kako bi bezbrižno dočekali zimu, Posavljaci u najvažnije poslove ubrajaju pripremu ogrjeva, rakije i mesa, piše Večernji list BiH. Drva su pripremljena odavno, u podrumu se čuva rakija, a ovih dana započinju tradicionalne svinjokolje. U davna vremena svinjokolje su započinjale pjesmom "Stiže jesen, dođe Sveta Kata, svinjokolji otvorila vrata". Danas se ta pjesma čuje tek u ponekom kućanstvu, no tradicija se nastavlja.

Kulen, švargle, kobasice...

U prosjeku svaka posavska obitelj pripremi oko 200 do 300 kg mesa za sušenje u vidu kobasica, pršuta, kulena, švargle i ostalih delicija. Kada se planira svinjokolja, točno se zna tko je za koji posao zadužen. Tradicija se zadržava pa se i danas okupljaju prijatelji i cijela obitelj domaćina. Pavo Živković iz Donje Mahale ovih je dana obavio godišnji posao tradicionalne svinjokolje.

Nekoliko stokilaša otišlo je za sušenje, čvarke, kobasice... Sve kreće s jutarnjom kavom i rakijom te degustacijom lanjskog kulena. Mladi se raspoređuju na teže zadatke, a iskusniji na obradu mesa. Najiskusnijima je povjereno topljenje čvaraka.

Pregled mesa kok veterinara

Posavci su odavno prihvatili obvezu pregleda mesa na trihinelozu, pa se jutarnji doručak od obrađenog mesa sa svinjokolje nikada ne kuša bez povratne informacije iz veterinarskih stanica. Sve prati i spravljanje tradicijskih jela i kolača, koja se pripremaju samo za tu prigodu. Za kolače zadužene su kućanice. One spravljaju izvorne tradicionalne specijalitete, salenjake, krafne, modlice i ostale slastice.

Za doručak pripremaju gulaš i meso pečeno na krumpiru, a u pauzama se poslužuju vruće krafne i kolači od lisnatog tijesta, kažu nam Donjomahalke. Tradicija ja da za večeru bude sarma i kobasice, a oko stola se okupe svi radnici pa i šira rodbina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije