Mateo Marić, predsjednik HUM-a

Tko su mladi iz Viteza koji su pokrenuli pozitivnu priču i osnovali Hrvatsku udrugu mladih u središnjoj Bosni

10.11.2019.
u 20:54

Malo je onih koji nisu čuli u proteklih godinu dana za "Hrvatsku udrugu mladih u središnjoj Bosni" iz Viteza. Ova udruga je u proteklih godinu dana realizirala brojne projekte, a sve za dobrobit društvene zajednice i mladih.

Predsjednik udruge Mateo Marić rođen je 1993. godine u Makarskoj, a osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je na Kupresu gdje je i živio do 23.godine. Zaposlen je u Katoličkom školskom centru ,,Petar Barbarić“ u Travniku, a pokušava što više vremena odvojiti za udrugu i projekte. 

Mateo Marić nam je objasnio kako je došlo ideje za osnivanje udruge, kako je došlo do realizacije osnivanja udruge, što su sve do sada uradili...

- Ideja o osnivanju udruge je došla neformalnim razgovorima trojice osnivača, koji su postepeno prelazili u ideje koje su se prenosile na papir i shvatili smo da trebamo nešto pokrenuti. Kada smo osjetili potrebu da možemo kroz razne projekte pomoći cjelokupnoj društvenoj zajednici središnje Bosne snažno smo se zauzeli da ostvarimo ideju o osnivanju udruženja za mlade. Proces osnivanja je započeo početkom listopada 2018.godine. Kako bi svrha udruge bila što potpunija u statut udruge smo stavili ciljane skupine i ciljeve koje mi kao mlada udruga želimo ostvariti , rekao nam je Marić i dodao kako je Udruga službeno osnovana 28.listopada 2018.godine.

- Glavni ciljevi naše udruge su zaštita obitelji kao institucije, zaštita prava djece i mladih, međureligijski dijalog i suradnja, ekonomska suradnja s mladim osobama, razvitak lokalne zajednice, poticanje mladih na volonterizam. Mislim da smo sve ove ciljeve djelomično ostvarili kroz ovu godinu dana postojanja, naglasio je Marić. 

Dodao je kako udruga ima oko 25 aktivnih članova te kao  udrugu krase članovi koji su raznih zanimanja i zvanja.

- U udruzi imamo frizera, trgovaca, ugostitelja, biologa, psihologa, ekonomista, pravnika, glazbenika i mnogih drugih zvanja i to doista daje jedno široko područje naših realiziranih projekata. Ako se samo osvrnete na našu službenu Facebook stranicu, vidjet ćete da su svi projekti zahvatili ova zanimanja i zvanja. Udruga održava sastanke po potrebi, negdje 2 do 3 puta mjesečno i na sastanku je najčešće opuštena atmosfera. Svaki član može dati prijedlog za realizaciju projekta, a na meni je da pokušam to koliko je u mojoj mogućnosti moguće dovesti do faze realizacije, pojasnio je predsjednik Udruge. 

Udruga ima iza sebe u protekloj godini ima 34 realizirana projekta, koje su realizirali na području općine Vitez i na području središnje Bosne.

- Prvi projekt koji smo realizirali bio je pod nazivom ,,Radost Viteza“ u ovom projektu smo okupili negdje oko 60-tak mladih osoba koje su okušali svoju sreću u društvenoj igri ,,Čovječe ne ljuti se“, ovo je bio projekt koji je nama pokazao put kojim trebamo ići i bio nam je vjetar u leđa. Drugi značajan projekt je bio ,, Studijsko putovanje u Ljubuški i Međugorje“. Na ovom putovanju smo posjetili kratko moj Kupres, nakon Kupresa smo došli u Ljubuški gdje smo posjetili vodeni park ,,Koćuša“ i uživali u prirodnim ljepotama Ljubuškog kraja, nakon vodenog parka smo posjetili muzej ,,Humac“ u Ljubuškom gdje smo mogli vidjeti jedan od najstarijih spomenika pismenosti u BiH ,,Humačku ploču“ .Nakon Ljubuškog krenuli smo u Međugorje, gdje smo posjetili zajednicu ovisnika ,,Cenacolo“ i imali prigodno svjedočanstvo štićenika zajednice, kazao je Marić. 

- Naša udruga je nakon ova dva projekta ušla u jedan ritam gdje smo bili sve prisutniji u društvu i gdje smo sve više radili za dobrobit društva. Realizirali smo isto tako jedan vrlo značajan projekt za Vitez i Lašvansku dolinu, a to je uređenje šetnice na ,,Ribarskom reviru“ . Šetnica je duga 300-njak metara i uz šetnicu smo postavili betonske klupe, posadili 100-njak biljaka raznih vrsta i očistili lijevu i desnu stranu obale rijeke Lašve. Imali smo službeno otvorenje šetnice 27.10.2019.godine, gdje se okupilo oko 250 gostiju. Nas kao članove ove udruge najviše raduje projekt pod nazivom ,,Kolica za radost“ . U ovom projektu želimo na neki način pomoći porodiljama dajući im na korištenje dječja kolica, auto-sjedalicu, nosiljku, krevetac, robu, hranu i slično. S ovim projektom želimo pokazati brigu prema porodiljama i pomoći im na neki način u odgajanju djeteta. Treba istaknuti da smo sudjelovali u ekološkim, humanitarnim, kulturnim i mnogim drugim projektima korisnim za društvenu zajednicu, pojasnio je Marić nekoliko najznačanijih projekata. 

Komentirajući kako pronalaze financijska sredstva za realizaciju svih projekata, kaže kako se uvijek drži jedne teze, a to je da mnoge projekte možemo realizirati bez financijskih sredstava i misli da su oni to pokazali kroz akcije volonterizma.

- Dio projekata smo realizirali kroz javne pozive i natječaje, dio tako da su članovi međusobno skupljali financijska sredstva i tako ih realizirali, dio projekta smo realizirali kroz donacije fizičkih i gospodarstvenih subjekata, kaže Marić. 

Mnoge zanima kako to da je mladić s Kupresa prepoznao potencijal mladih u središnjoj Bosni, pa Marić objašnjava kako bi i na Kupresu, da je tamo ostao, pokrenuo isto ili nešto slično za dobrobit društvene zajednice.

- Kupres je mala sredina koja ima stanovnike velikog srca i ta sredina me odgojila i naučila da cijenim ono što imam i da pokušam upotrijebiti sve resurse za dobrobit društva. Naša udruga ima ograničeno područje djelovanja, jer smo registrirani na području ŽSB-a. U nekoj budućnosti možda naš djelokrug bude širi pa možda budemo imali suradnju s nekim udruženjima s Kupresa, naglasio je Marić. 

Istaknuo je i kako su dosta projekata realizirali zahvaljujući financijskoj potpori pojedinaca te je posebno istaknuo pržionicu kave ,,Imperijal“ i vlasnika Matu Topića.

- Isto tako se zahvaljujem ministru obrazovanja, znanosti, kulture, sporta i mladih ŽSB-a Bojanu Domiću koji nam je svojim savjetima i djelovanjem pomogao u radu našeg udruženja. Zahvaljujem se ministrici financija KSB-a Mirjani Plavčić na svakoj financijskoj i moralnoj podršci koji nam je pružila kroz proteklih godinu dana. Želimo se zahvaliti Gradskom kazalištu mladih iz Viteza koji su bili na svakoj našoj volonterskoj akciji i koji su tu za nas uvijek kad nam je pomoć potrebna. Posebna zahvala ide gospodinu Ivanu Sajeviću, koji nam je pomogao doslovno u svakoj realizaciji projekta, iskreno mu hvala. Hvala svim medijima koji su nas pratili kroz proteklu godinu dana.Hvala svim članovima koji su poklonili svoje slobodno vrijeme i radili za dobrobit društvene zajednice. Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli u radu našeg udruženja. Neka ih sve nagradi dragi Bog!, naglasio je na kraju predsjednik Udruge Mateo Marić. 

Poslao je i poruku za mlade: 

- Budite hrabri, pokušajte iskoristiti maksimalno resurse s kojima raspolažete i budite uporni. Pozivam sve mlade da nam se jave, da nam se priključe u našem radu i da zajedno realiziramo projekte za dobrobit društvene zajednice. Neka vas sve vodi moto naše udruge ,,NEMOJTE SE NIKAD UMORITI ČINEĆI DOBRO“, poručio je Marić. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar BosnaArgentina
BosnaArgentina
09:37 11.11.2019.

Ovo sa ovom organizacijom kolektivne igre "ne ljuti se čovječe" je fenomenalno. Na mladima svijet ostaje...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije