Istraživanje

Tinejdžerice koje jedu vlaknastu hranu imaju manji rizik od obolijevanja raka

vlaknasta hrana
02.02.2016.
u 09:11

Uz voće i povrće, posebno važni su unos proizvoda od integralnih žitarica te mahunarki

Tinejdžericama čija prehrana ima veliki udio vlakana imaju manji rizik obolijevanja od raka dojke u srednjoj i starijoj životnoj dobi, sugerira istraživanje provedeno na Harvardu.

Uz voće i povrće, posebno važni su unos proizvoda od integralnih žitarica te mahunark, piše stručni časopis Pediatrics. Novi nalazi se temelje na podacima prikupljenima od oko 44 000 žena praćenih do dobi od 50 do 70 godina.

Pokazalo se kako su ispitanice koje su po unosu vlakana u tinejdžerskoj dobi bile u gornjih 20% sudionica istraživanja imale prosječno 16% manji rizik obolijevanja od raka dojke.

Smanjeni rizik za rak dojke je uočen i kod žena koje su jele više vlakana u mladoj odrasloj dobi. Ženama se preporučuje dnevni unos od 25 grama vlakana.

Ranije studije su češći unos vlakana povezale s manjim rizikom za bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke oblike raka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?