liječenje u inozemstvu

Teške dijagnoze: Samo dvije 
godine imao je najmlađi pacijent koji se liječio u inozemstvu

19.11.2018.
u 19:00

I dalje je prisutan veliki broj oboljelih koji zbog težine bolesti odgovarajuće liječničke tretmane ne mogu dobiti u HNŽ-u. - Bolesti i broj oboljelih koji su u stalnom porastu i za koje je potrebno uraditi dijagnostičke pretrage potrebne za ispravno dijagnosticiranje i daljnje liječenje osiguranika su većinom tumori - kazali su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, piše Večernji list BiH. 

Kakva je procedura?

Ističu su tumori gušterače, dojke, želuca i mozga. Nužne su dijagnostičke pretrage koje se osiguranicima ne mogu pružiti u ugovornim bolnicama u županiji pa su razlog zbog kojeg Zavod pacijente upućuje u druge bolnice izvan županije, koje takve usluge mogu pružiti na način kako je to potrebno za daljnje liječenje. - Dijagnostičke pretrage radi kojih osiguranike najčešće šaljemo izvan županije su PET/CT (pretraga kojom se utvrđuje točno područje organizma koje je tumor zahvatio) i SISH dijagnostika (patološka analiza tumorskog tkiva) - kazali su iz ZZO-a HNŽ-a.

Kada je riječ o dobi pacijenata, iz Zavoda su kazali da bolest ne bira godine te kako pogađa starije tako i one mlađe, pa čak i djecu. Najmlađi osiguranik, koji je upućen na liječenje izvan HNŽ-a, je dvogodišnje dijete, a dok je najstariji imao skoro 70 godina. Zanimalo nas je i koje procedure osiguranik mora proći prije nego ode na liječenje izvan županije. - Svako liječenje počinje s tim da pacijenta obiteljski liječnik uputi liječniku specijalistu u jednu od triju bolnica u HNŽ-u.

U slučaju da Opća bolnica Konjic ili Kantonalna bolnica Dr. “Safet Mujić” ne može osiguraniku pružiti zdravstvene usluge koje su mu potrebne u postupku liječenje, u prvom koraku, dužne su osiguranika uputiti u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar koja pruža najvišu razinu zdravstvene zaštite u županiji.

Odlučuje povjerenstvo

Ako SKB Mostar ne može pružiti usluge koje su mu potrebne za daljnje liječenje, liječnik specijalist, uz suglasnost konzilija klinike ili odjela na kojemu se pacijent liječi, upućuje prijedlog povjerenstvu Zavoda za upućivanje na liječenje izvan HNŽ-a. - Uz prijedlog za liječenje, povjerenstvu Zavoda dostavlja se i medicinska dokumentacija iz koje je vidljiva potreba za liječenje izvan županije - kazali su iz ZZO-a. Dodaju kako se povjerenstvo, liječnici specijalisti različitih grana medicine iz više zdravstvenih ustanova ove županije, sastaje dva puta tjedno i razmatraju pristigle prijedloge.

Kada je riječ o hitnim slučajevima, kada je osiguranik životno ugrožen, onda bolnica po žurnom postupku osiguranika šalje u bolnicu izvan županije koja može pružiti potrebne usluge te u roku od 24 sata Zavodu dostavlja potrebnu dokumentaciju radi izdavanja odobrenja čiju opravdanost potvrđuje liječničko povjerenstvo Zavoda. U slučaju da se potvrdi liječenje osiguranika izvan županije povjerenstvo potvrđuje opravdanost upućivanja na što Zavod izda uputnicu temeljem koje osiguranik nastavlja liječenje u zdravstvenoj ustanovi izvan HNŽ-a na teret sredstava Zavoda. Tako po završetku liječenja zdravstvena ustanova, u kojoj se osiguranik liječio, Zavodu ispostavlja račun za pružene usluge koje plaća Zavod. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?