Predsjedatelj Vijeća ministara

Tegeltija: Kroz EU sustav u travnju i svibnju u BiH stiže 515.000 cjepiva

Zoran Tegeltija
Armin Durgut/PIXSELL
01.04.2021.
u 21:53

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da bi BiH u drugom tromjesečju kroz takozvani EU mehanizam, odnosno europski sustav nabavke trebala dobiti oko 515.000 cjepiva.

Tegeltija je naveo kako je riječ o 380.000 cjepiva AstraZeneca i oko 135.000 Pfizera.

Prema njegovim riječima, kroz globalni sustav COVAX BiH bi u drugom tromjesečju trebala dobiti 185.000 cjepiva u kojem se nalaze Pfizer i AstraZeneca.

Tegeltija je najavio da će BiH do 20. travnja dobiti prvu isporuku Pfizera (oko 40.000) kroz sustav nabavke EU, a 22. travnja 81.600 vakcina AstraZeneca iz COVAX sustav. 

On je naglasio da isporuka oko 380.000 cjepiva AstraZenece kroz europski sustav nabavki ide preko Poljske i najavljena je za ovaj mjesec, a bit će završena u cjelosti do kraja svibnja.

"Tu je svakako i regionalni projekt nabavke cjepiva u kojem su pored BiH, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Nositelj cijele te priče je Srbija, a cilj ovog projekta je nabavka značajne količine cjepiva AstraZenece. Entiteti su iskazalii potrebe za 350.000 doza tih cjepiva, od čega Republika Srpska traži 40.000, Federacija BiH 300.000 i Brčko distrikt 10.000", rekao je Tegeltija za RTRS.

On je naglasio da bi BiH u sustavu globalne nabavke cjepiva i kroz europski sustav trebala dobiti ukupno 697.000 cjepiva, što bi omogućilo značajno cijepljenje građana BiH.

Dodao je da je na jučerašnjem sastanku s premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem utvrđeno kako je BiH nabavila nedovoljan broj cjepiva, da globalni sustav COVAX nije ispunio očekivanje kada je riječ o dogovorima, količinama i rokovima, ali i da, nažalost, Vlada Federacije nije uspjela nabaviti nijedno cjepivo po sustavu direktne nabavke, prenosi Klix. 

Tegeltija je naglasio da problem nabavke cjepiva i pandemiju koronavirusa ne treba politiiraati, niti koristiti za političke obračune i diskvalificiranje pojedinih ljudi.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?