Prognoze nakon reformi

Svjetska banka: Cijene lijekova u BiH mogle bi biti smanjene i 20%

28.04.2016.
u 07:00

Građani BiH bili su na početku godine uvjereni kako će biti usvojeni propisi kojima se reguliraju i kontroliraju cijene lijekova na tržištu, ako ne zbog samih građana, bar zbog Svjetske banke koja je uvjetovala dodjelu granta za zdravstveni sustav u BiH, piše Večernji list BIH.

Vremenski rok bio je do 1. ožujka, ali to se nije dogodilo. Nakon tog datuma, mediji su objavili kako su cijene pojedinih lijekova i pet puta veće u BiH nego u Hrvatskoj. Niz je primjera koji to potvrđuju.

Stoga je za Fenu izjavu dao i Timothy Johnston, vođa tima Svjetske banke za projekte zdravstva jugoistočne Europe, koji je podsjetio kako je Svjetska banka prošle godine uradila određene preliminarne analize na osnovi nacrta pravilnika o lijekovima, koje su pokazale da bi cijena lijekova u prosjeku mogla biti manja za čak 20 posto. - To bi BiH donijelo uštede od oko 56 milijuna eura u cjelini, što uključuje i uštede koje bi zemlja ostvarila preko plaćanja od zavoda zdravstvenog osiguranja, ali i građani kada plaćaju lijekove iz vlastitog džepa, objasnio je.

Bitne uštede

Lijekovi bi napokon trebali biti jeftiniji i dostupniji stanovništvu, ali kada se pravilnik usvoji. - Navedeni su određeni tehnički razlozi, ali je bilo i otpora ovoj reformi. Kad smo pregovarali o novom programu proračunske potpore, dogovorili smo da usvajanje ažurirane verzije pravilnika bude, u odnosu na raniju verziju koju je Vijeće ministara usvojilo 2011., ali nikad nije bila provedena, uvjet za isplatu ove proračunske potpore, istaknuo je Johnston s naglaskom da su gotovo svi uvjeti ispunjeni, osim usvajanja ažurirane verzije. Radi se na tome da se što skorije usvoji ovaj pravilnik, a njegova provedba bi se stoga, prema Johnstonovim riječima, mogla očekivati u 2017. godini.

Reforma sustava

Koliko se Svjetska banka posvetila projektu, govori i podatak da je angažirala međunarodne stručnjake da izvrše pregled pravilnika, a njihove su komentare prenijeli Vijeću ministara. - Zaključak međunarodnih stručnjaka bio je da je pravilnik u velikoj mjeri u skladu s praksama EU i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, tako da je preporuka Svjetske banke bila da se ide s usvajanjem, kazao je Johnston. Također, istaknuo je i kako je ova politika samo prvi korak u reformi farmaceutskog sektora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije