novo izvješće

Svjetska banka blago snizila projekcije ekonomskog rasta BiH

EKONOMSKI RAST
12.01.2024.
u 08:47

Financijska institucija predviđa da će ekonomski rast BiH u 2024. godini iznositi 2,8 posto, a u 2025.godini 3,4 posto

Svjetska banka predviđa da će ekonomski rast Bosne i Hercegovine u 2024. godini iznositi 2,8 posto, a u 2025.godini 3,4 posto. Ova financijska institucija blago je smanjila svoje prognoze u odnosu na projekcije iz lipnja prošle godine - za 2024.godinu za 0,2 posto, a za 2025. godinu 0,1 posto.

Banka je navela kako bi povećana potrošnja i investicije u ovoj godini trebali ubrzati ekonomski rast Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana.

- Nakon usporavanja u 2023. godini očekuje se da će se ekonomski rast na zapadnom Balkanu umjereno ubrzati u 2024. godini i dostići 3% usljed nastavka ekonomskog oporavka i u Europskoj uniji, glavnom trgovinskom partneru regije, i smanjenje inflacije bi trebalo pomoći u jačanju raspoloživog dohotka i podržati potrošnju, navodi se u izvješću, piše Indikator.

Dodaje se kako bi stopa regionalnog rasta u 2024. godini, iako brža nego 2023, mogla biti 0,1 posto niža nego što je Svjetska banka predviđala u prethodnom outlooku.

- Projekcija rasta za 2025. godinu ostala je nepromijenjena na 3,5 posto. Oporavak i povratak na razine prije pandemije dolaze s razlikama među zemljama. Rast u Crnoj Gori i Albaniji bio je jači od očekivanog u 2023, vođen, između ostalih faktora, i jakom turističkom sezonom, a predviđa se usporavanje 2024. godine, ističe se u izvješću.

U izvješću se navodi da je prosječna stopa zaposlenosti u regiji dostigla novi poviojesni maksimum od gotovo 48 posto sa dodatnih 103.000 radnih mjesta otvorenih između sredine 2022. i sredine 2023. godine.

- Međutim, konvergencija se odvija neujednačenom brzinom, što zahtijeva ciljane reforme kako bi se konsolidirao oporavak prema održivom rastu. Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora su pokazale najjače pomake. U isto vrijeme nedostatak radne snage i dalje je među glavnim problemima poduzeća na zapadnom Balkanu. Usprkos nedavnom zamahu u godinama nakon pandemije, učešće radne snage i dalje je nisko i, zajedno sa značajnim rodnim razlikama, ograničava daljnje smanjenje siromaštva. Regija i dalje gubi kvalitetnu radnu snagu zbog političke i društvene nesigurnosti, navela je Banka.

Svjetska banka procjenila je da je ekonomija BiH porasla za 2,2 posto u 2023. godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?