REPUBLIKA SRPSKA

Svi poslodavci koji radnicima ne isplate plaće ići će u zatvor

Biro
Ivica Galović
31.01.2014.
u 09:35

Zakon konkretno nalaže da onaj tko se svjesno ne pridržava propisa koji se odnose na zaključivanje ugovora o radu i prestanku radnog odnosa, plaće i druga primanja iz radnog odnosa, radno vrijeme, pauze, odmor, godišnje odmore ili odsustva, zaštitu žena, mladeži i osoba s invaliditetom kažnjava novčanom ili kaznom zatvora do tri godine

Donošenje odluke Vlade RS-a da se u Kazneni zakon uvrsti novo kazneno djelo - povreda osnovnih prava radnika, što se posebno odnosi na neisplatu plaća radnicima i neuplaćivanje doprinosa pozdravljeno je od radničkog staleža u manjem entitetu s obzirom da je Savez sindikata inicijativu na usvajanje poslao još prije godinu dana.

Zatvorska kazna

Zakon konkretno nalaže da onaj tko se svjesno ne pridržava propisa koji se odnose na zaključivanje ugovora o radu i prestanku radnog odnosa, plaće i druga primanja iz radnog odnosa, radno vrijeme, pauze, odmor, godišnje odmore ili odsustva, zaštitu žena, mladeži i osoba s invaliditetom kažnjava novčanom ili kaznom zatvora do tri godine. Tim povodom Savez sindikata Republike Srpske pripremio je nekoliko kaznenih prijava protiv poslodavaca zbog povreda osnovnih prava radnika, a poslodavci su već reagirali negodovanjem tvrdeći da je ovakav zakon loš jer u vremenu recesije uvijek su mogući problemi u poslovanju. Ipak, Savez sindikata RS-a tvrdi da ovaj postupak ide, a zadovoljni su time što su izmijenjene i dopunjene odredbe Kaznenog zakona RS, veći udar po džepovima nesavjesnih poslodavaca koji ne poštuju prava radnika. S obzirom da je zakon donesen u ovom razdoblju, potrebno je pet mjeseci da bi se stekli uvjeti za kažnjavanje poslodavaca. Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić objasnila je da je nova odredba definirala da poslodavac ide u zatvor ako se dokaže povreda osnovnih prava radnika. Ranije se podrazumijevala samo materijalna odgovornost poslodavca, odnosno novčana kazna. Ipak, postoje i oni koji tvrde da je ovo pogrešna politika sindikata, ali i Vlade RS-a.

Zakon tjera investitore

Prvi čovjek Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada istaknuo je da je na ovaj način država maksimalno zaštitila sebe na štetu radnika. S novim izmjenama Kaznenog zakona nikako se ne slaže Marinko Umičević, vlasnik tvornice “Bema” koji je za web-magazin Buka istaknuo. - Pa, imamo u siječnju 13 neradnih dana! Kako ljudima isplatiti plaću? A, mi plaće prvo moramo zaraditi. Umičević posebno naglašava da Vlada zapošljava ljude u administraciji, a administracija pojede ono malo gospodarstva koje radi. Gospodarska komora u RS-u istaknula je da izmjene zakona tjeraju strane investitore. Kako god bilo, ovaj zakon je prošao i poslodavci će se u budućnosti morati puno ozbiljnije baviti pravima svojih radnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?