Orašje

Svečanost u vojarni ‘Sinovi Posavine’

12.10.2016.
u 09:00

U organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, svečano, primjereno i dostojanstveno u vojarni “Sinovi Posavine” u Bukovoj Gredi održana je središnja svečanost obilježavanja 22. godišnjice utemeljenja 4. gardijske brigade HVO-a “Sinovi Posavine”.

Organizirani sadržaji za obljetnicu odvijali su se u krugu vojarne uz nazočnost obitelji poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida, zapovjednika postrojbe, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, umirovljenih djelatnika, predstavnika civilnih i vojnih struktura, Crkve, prijatelja postrojbe.

Uz ostale, bili su nazočni načelnik Stožera OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč te brigadni generali Ivica Jerkić, Marko Stojčić, Tomo Kolenda i drugi predstavnici OS BiH. Nazočni su bili ratni zapovjednici postrojbe general-bojnik Vlado Džoić, brigadni general Mato Bilonjić i brigadir Ivo Filipović, kao i umirovljeni generali HVO-a, general zbora Stanko Sopta i general-bojnik Đuro Matuzović.

Svečanoj akademiji nazočili su, uz ostale predstavnike institucija, predsjednik Skupštine i Vlade Posavske županije Joso Marković i Marijan Klaić, kao i ministar branitelja Marijan Kopić.

Spomen-soba

Sadržaji obilježavanja 22. godišnjice započeli su polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja podignutoga u znak vječnog sjećanja na poginule branitelje, pripadnike postrojbe 4. GMtBr HVO-a “Sinovi Posavine”.

Održana je i sveta misa za poginule branitelje, a potom otvorena spomen-soba u koju su pohranjena sva važna sjećanja na herojsku postrojbu.

Svečana akademija održana je u vojničkom klubu. Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 4. GMtBr HVO-a “Sinovi Posavine”, njezina sadašnjeg ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH bojnik Anto Klaić, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade HVO-a general Mato Bilonjić, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH brigadir Slaven Galić i načelnik Stožera OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč.

Na kraju svečanog ceremonijala, koji je uveličao i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH, zapovjednik Klaić je, u znak zahvalnosti i pružanja potpore postrojbi, uručio zahvalnice načelniku općine Orašje Đuri Topiću, kao i za gradonačelnika grada Brčko dr. Antu Domića. U povodu 22. obljetnice 4. GMtBr HVO-a “Sinovi Posavine” predsjednik Vlade PŽ Marijan Klaić uputio je čestitku.

Profesionalna postrojba

Pripadnici brigade sudjelovali su u pomoći prognanim i raseljenim, kao i onima koji su u teškim uvjetima ostajali u svojim domovima. Postrojba 4. GMtBr bila je jamstvo opstojnosti na ovim prostorima, ne samo u vojnom smislu nego i pridonoseći ekonomskoj potpori te kulturnim i sportskim dostignućima, rečeno je na svečanoj akademiji na kojoj je pozdravne riječi uputio zapovjednik 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH bojnik Anto Klaić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?