U hotelu Mostar

Svečanost u povodu Dana Hrvatske akademije za znanost i umjetnost

storyeditor/2023-06-20/hazu_vodstvo.JPG
21.06.2023.
u 12:30

Jedna od aktivnosti HAZU-a u BiH je u idućem razdoblju trajno obilježavanje imena Ruđera Boškovića obnovom doma njegovih predaka u Orahovu Dolu, u općini Ravno

U petak, 23. lipnja, u hotelu Mostar, s početkom u 11 sati, bit će održana svečanost u povodu Dana Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH. Tom će prigodom članovi HAZU-a u BiH analizirati učinjeno u proteklom razdoblju i naznačiti odrednice svoga rada u idućoj godini. Izvješće o radu i planovima za iduće razdoblje podnijet će predsjednik HAZU-a u BiH akademik Mladen Bevanda. Akademici će uoči svečane sjednici posjetiti Park nobelovaca u Mostaru i položiti cvijeće na biste Vladimira Preloga i Ive Andrića.

- Očekujemo veliki odziv uzvanika, prijatelja Akademije, naših članova, kao i počasnih akademika HAZU-a u BiH. Na ovoj svečanosti bit će uručena povelja o izboru u počasnog akademika pjesniku Luki Paljetku - kazao nam je glavni tajnik HAZU-a u BiH Josip Muselimović.

Jedna od aktivnosti HAZU-a u BiH je u idućem razdoblju trajno obilježavanje imena Ruđera Boškovića obnovom doma njegovih predaka u Orahovu Dolu, u općini Ravno. Inicijativa je potekla od HAZU-a u Zagrebu, a prihvatili su je i zdušno podržali HAZU u BiH i Općina Ravno. Tim je povodom prije nekoliko dana održan radni sastanak u sklopu kojega su članovi HAZU-a u BiH obišli Orahov Dol i mjesto obiteljske kuće Boškovića.

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH osnovana je 23. lipnja 2014. godine i na taj datum već se devetu godinu obilježava Dan njezina osnutka. Bio je to zaista pravi pothvat, povijesni datum i događaj za Hrvate u BiH jer je osnovana iz jake potrebe hrvatskoga naroda u BiH za jednom krovnom znanstvenom, umjetničkom i kulturnom institucijom, kakvu imaju svi narodi u BiH. Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH trenutačno ima 15 redovitih članova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije