mostar

Svečanost povodom završetka radova Projekta energetske učinkovitosti u IV. Osnovnoj školi

24.04.2018.
u 16:36

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Rašid Hadžović danas su bili nazočni na svečanosti u povodu završetka radova Projekta energetske učinkovitosti u IV. Osnovnoj školi u Mostaru.

Nazočne je pozdravila Seada Kuštrić, ravnateljica Škole koja je zahvalila predsjedniku Hercegu, resornom ministarstvu i Vladi HNŽ na tomu što je izabrala njihovu školu dijelom objekata koji će biti obnovljeni u sklopu Projekta, te im kao priznanje dodijelila u ime škole, zaposlenika i učenika, Zahvalnicu za uspješno implementiranje Projekta „Energetske učinkovitosti u BiH“, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a. 

Predsjednik Herceg zahvalio je ravnateljici Kuštrić istaknuvši kako ovakvi događaji potvrđuju ispravnost puta koji je Vlada zacrtala u želji da učenicima i djelatnicima škola osigura uvjete primjerene današnjem vremenu, te kako je nakana Vlade da na način na koji je obnovljena IV. Osnovna škola, obnovi sve javne objekte u Županiji.

„Energetska obnova školskih objekata u našoj županiji samo je jedan vid potpore obrazovanju. Uz redovito financiranje rada škola, Vlada je u cijelosti preuzela financiranje prijevoza učenika za koje godišnje izdvaja više od 3 milijuna KM. Konačno smo riješili pitanje tehnološkog viška i radno-pravnog statusa 130 prosvjetnih djelatnika, te usvojili organizacijske sheme“, kazao je Herceg dodavši i to kako je IV. Osnovna škola u Mostaru dobila novo modernije ruho u sklopu Projekta energetske učinkovitosti u HNŽ u koji Vlada ulaže preko 10 milijuna KM vlastitih, donatorskih i kreditnih sredstva,  te na najbrži, najučinkovitiji i najisplativiji način poboljšava kvalitetu školskih i zdravstvenih objekata.

Herceg je istaknuo kako su u prvoj fazi Projekta, uz IV. Osnovnu školu, obnovljene i osnovne škole u Čitluku i Crnićima, Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca u Mostaru, te srednje škole u Čapljini i Konjicu, kao  i Dom zdravlja u Jablanici.

„Trenutačno obnavljamo 4 školske zgrade, a za njih 7 pripremamo potrebna dokumenta kako bi obnova mogla uskoro otpočeti“, kazao je Herceg dodavši i to da Vlada planiranom energetskom obnovom neizravno pomaže i naše jedinice lokalne samouprave koje, iako je to njihova obveza, zbog objektivnih razloga često nisu u mogućnosti same izdvajati značajnija sredstva za obnovu javnih objekata na njihovu području.

„Pozivam sve nas koji na bilo koji način sudjelujemo u odgojnom i obrazovnom procesu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji da se nikada ne umorimo radeći na poboljšanju uvjeta u obrazovanju jer je ulaganje u obrazovanje najbolje investiranje u našu budućnost“ zaključio je predsjednik Herceg.

Ministar Rašid Hadžović je istaknuo zadovoljstvo rezultatima i cjelokupnim postupkom Projekta energetske učinkovitosti kojega Vlada HNŽ sprovodi u suradnji sa Svjetskom bankom i UNDP-om.

„Ovim Projektom je, u posljednje tri godine, obuhvaćeno više od dvadeset objekata javnih, školskih i zdravstvenih ustanova od Konjica do Neuma“, kazao je ministar Hadžović dodavši i to kako je Vladi HNŽ i Ministarstvu prosvjete na prvom mjestu stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za boravak djece i uposlenika u školama.

„Uposlenici i učenici dobivaju uvjete za produktivniji rad, što doprinosi kvalitetnijem obrazovanju i osviještenosti o očuvanju okoliša, te podučavanju djece o učinkovitom upravljanju energijom u budućnosti“, zaključio je ministar Hadžović.

Inače, uz predsjednika Hercega i ministra Hadžovića, nazočne je pozdravio Šerif Špago, predsjedajući Skupštine HNŽ i Mustafa Čopelj, voditelj Projekta Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“ za F BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?