Mesihovina

Svečano misno slavlje povodom 50.-te godišnjice od izgradnje crkve sv. Petra i Pavla

23.08.2021.
u 14:06

Danas je u Mesihovini u 11:00 sati održano svečano misno slavlje, u filijalnoj crkvi župe Seonica, poznatijoj po apostolskim prvacima sv. Petru i Pavlu, te po velikoj vjeri ljudi ovog kraja. Svečanu misu predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. Inače, fra Miljenko Šteko potječe iz Mesihovine u kojoj je započeo svoje prve korake, i danas nebrojeno puta
zna posjetiti svoju obitelj i rodnu grudu. Uz fra Miljenka Šteku bili su prisutni fra Vinko Kurevija župnik u Seonici, te fra Gabrijel Mioč.

U našim ognjištima prvome broju 1972. godine piše:“ Župa Seonica ima oveće selo Mesihovina sa 167 domaćinstava, a selo je udaljeno od matične crkve preko 5 kilometara. Mesihovljani su već odavno htjeli imati filijalnu crkvu. To su izrazili svom župniku fra Ivanu Kvesiću. On se prihvatio posla oko gradnje crkve. Veličina je bila planirana na 18 s 8 metara. Plan je izradio ing. fra. Pijo Nuić.
Munjevitom brzinom su Mesihovljani sakupili novčana sredstva za crkvicu. Crkva je sagrađena u rekordnom vremenu od 48 radnih dana. Radilo se neumorno po danu, a kada je trebalo u zadnje dane pred dovršenje , i noću. Na veliko veselje crkva bi dogotovljena na 11. prosinca 1971. Kasno u noć…“- kazao je fra Miljenko Šteko.

Župnik fra Vinko Kurevija zahvalio se provincijalu na dolasku, domaćicama, i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji same proslave. Spomenuo je tako dio iz ljetopisa župe koji je zapisao fra. Ivan Kvesić: „Dana 12. prosinca otvorena je crkvica svečanom svetom misom kao završetak radova. Misu je držao fra Hardijan Sivirić, definitor i ekonom provincije… Duvanjski je gvardijan fra Ferdo Vlašić u svom govoru pozdravio svijet, pohvalio aktivnost naroda i župnika, te upozorio da se u njoj moli i da ne bude prazna. Prisutno je bilo oko 600 vjernika, uglavnom iz Mesihovine. Iz sela Crkvenice, Seonica, Omolja, bilo ih je kao gosta 5. Iz drugih župa bio je ponetko, tako piše u župnoj kronici“.

Nakon misnog blagoslova, župljani su slavlje nastavili u crkvenom dvorištu uz jelo piće i razgovor. Kako je sve izgledalo, te koliko je vjera važna za narod ovog kraja možete ispratiti putem fotografija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?