Hrvatska diplomatska ofenziva

Sve više članica EU drži da treba mijenjati izborni zakon u BiH

Goran Stanzl/PIXSELL
20.11.2018.
u 10:49

M. Pejčinović-Burić: Ovo je početak jedne rasprave u Vijeću EU, sigurno će se o tome raspravljati i dalje, a mi smo se založili da u nekoj budućoj raspravi budu i zaključci

Nakon jučerašnje rasprave u Vijeću za vanjske poslove EU sve je veći broj država članica koje imaju razumijevanja za zabrinutost Hrvatske za poziciju Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić jučer u Bruxellesu. 

Na inicijativu Hrvatske ministri vanjskih poslova svih 28 članica EU raspravljali su o BiH nakon održanih izbora i posebno o zabrinutosti Hrvatske zbog toga što je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić uz pomoć bošnjačkih, a ne hrvatskih birača. O ovoj točki nije bilo pisanih zaključaka, samo rasprava iza zatvorenih vrata, o čijem se sadržaju moglo doznati samo iz izjava ministara, i to ponajprije hrvatske ministrice.

Prema riječima Marije Pejčinović-Burić, puno država članica javilo se za riječ o ovoj temi, pri čemu su se formirala dva pomalo različita pristupa. Dio država članica ostaje na pristupu da EU na BiH treba gledati kroz tzv. reformsku agendu i da je taj reformski put okvir za rješavanje svih pitanja, pa i pitanja političke nestabilnosti. Hrvatski je pristup - s kojim se, dakle, prema tvrdnjama ministrice Pejčinović-Burić, složilo više država nego što je dosad bio slučaj - da se prvo pomogne BiH da se politički stabilizira, i to na sljedeći način:

- Naš je prijedlog da se prvo osigura implementacija izbornih rezultata prema presudi Ustavnog suda u slučaju Ljubić, zatim da se u drugom koraku, koji bi uslijedio vrlo brzo nakon prvog, ide na izmjenu izbornog zakona u skladu s Ustavom BiH i presudom Ustavnog suda, a onda da se nastavi raditi na reformskoj agendi. Možda smo se razilazili oko toga koji su prioriteti, što će ići prvo, a što iza toga, ali svi smo se složili da je reformski put BiH vrlo važan i da daje okvir za rješavanje svih pitanja - rekla je ministrica Pejčinović-Burić.

Hrvatska šefica diplomacije na sastanku je ponovila da je na posljednjim izborima, i to već treći put, narušena jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

- Ovo je početak jedne rasprave u Vijeću EU, sigurno će se o tome raspravljati i dalje, a mi smo se založili da u nekoj budućoj raspravi budu i zaključci - dodala je hrvatska ministrica.

Kako neslužbeno doznajemo, u taboru država članica koje se nisu priklonile hrvatskom razmišljanju prevladava i dalje težnja da se legitimnost izbornih rezultata u BiH promatra kroz prizmu "jedan čovjek - jedan glas", a ne kroz prizmu konstitutivnih naroda, po kojima je BiH ipak specifična u odnosu na države članice Europske unije. Hrvatska diplomacija i dalje je ustrajna na tome da svima u EU objašnjava specifičnost konstitutivnih naroda u BiH, čija je jednakopravnost zajamčena i Daytonskim mirovnim sporazumom. 

Komentara 2

Avatar Feral
Feral
16:58 20.11.2018.

Gospoja prvo pometi ispred svojih vrata.

BR
brodarevac
08:10 21.11.2018.

ovaj portal je čudo nigdje o vijesti da je većina u parlamentu se izjasnila da BiH treba težiti Evropskim standardima i građanskoj državi da se što prije uspostavi vlast da se prestane sa blokadama i na kraju kako kaže gospoja da se dio njih izjasnio da se postepeno ide ka Evropi sa retrogradnim nacionalističkim izbornim zakonom kako je do sada uz lagane promjene ka građanskoj.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije