Ekonomija

Sve se više ulaže u poslovne zone, mnoge se pune, a svaka donosi milijunsku zaradu

15.07.2022.
u 21:56

Prošle smo godine imali javni poziv za uspostavljanje novih poslovnih zona, kazao je, između ostaloga, ministar Jelić

Ulaganje u razvoj poslovnih zona, kao modela priređivanja koji se i u suvremenim ekonomijama pokazuje kao najfleksibilnije i najučinkovitije rješenje za realizaciju poslovnih planova, sve je više zastupljeno i u BiH, piše Večernji list BiH.

Niz aktivnosti

Jedna od županija u kojoj se realizira niz pozitivnih priča o osnivanju i proširivanju poslovnih zona je i Zeničko-dobojska, a županijski ministar za gospodarstvo Zlatko Jelić pritom ukazuje na sve prednosti modela koji se pokazao uspješnim. Prilikom nedavnog potpisivanja ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na subvenciju u sklopu programa podrške razvoju konkurentnosti gospodarstvo za 2022. godinu, Jelić je podsjetio na to da ulažu dosta sredstava u poslovne zone. - Imam informaciju da su mnoge i popunjene. Prošle smo godine imali javni poziv za uspostavljanje novih poslovnih zona, u sklopu kojeg smo podržali izradu projekata… I ove godine, kroz rebalans proračuna, nadam se da ćemo doći do sredstava i dio ih usmjeriti u poslovne zone - kazao je Jelić. U kontekstu razvoja poslovnih zona od iznimne je važnosti uspostava produktivne i kontinuirane suradnje različitih razina vlasti - u ovom slučaju županijske i lokalne, odnosno gradske i općinske. Vlada Zeničko-dobojske županije nedavno je doznačila lokalnim zajednicama odobrena sredstva poticaja u iznosu od 1,031.232,51 KM namijenjena subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona. Ugovori o dodjeli sredstava preko javnog poziva potpisani su s osam lokalnih zajednica - Gradom Zenica (Poslovna zona “Zenica 1” - 150.000,00 KM) te općinama Tešanj (PZ “Bukva-Vila” - 143.686,36 KM), Vareš (PZ “Kram” - 118.150,80 KM), Maglaj (PZ “Liješnica” - 150.000,00 KM), Žepče (PZ “Radovlje” - 129.833,85 KM), Doboj Jug (PZ “Mravići” - 72.058,40 KM), Usora (PZ “Srednja Omanjska” - 150.000,00 KM) i Olovo (PZ “Golubište” - 117.503,10 KM). Ministar Jelić tada je objasnio kako se radi o sredstvima naknada od koncesija te da se izgradnjom poslovnih zona dobiva maksimalna dodatna vrijednost za uložena sredstva jer se ovako privlače ulagači i otvaraju nova radna mjesta, a što doprinosi kvalitetnijim uvjetima života u tim sredinama. A o povećanju izdvajanja za navedenu namjenu govore i podaci iz proteklih 12 godina. Naime, Jelić je potvrdio kako je od 2009. godine, kada je pokrenut ovaj program, do 2016. godine Vlada ZDŽ-a za izgradnju poslovnih zona odobrila sredstva u iznosu od tri milijuna KM, a od 2016. do danas više od 5 milijuna KM, tako da je do sada za ovu namjenu izdvojeno oko 9 milijuna KM. A kolika je važnost takva ulaganja svjedoče i primjeri koje je moguće vidjeti diljem lokalnih zajednica u ovoj županiji, a jedna od općina koje krupnim koracima idu naprijed kada je riječ o popunjavanju postojećih i gradnji novih poslovnih zona je i Usora u kojoj je zabilježen značajan porast zaposlenih.

Podrška poduzetnicima

Vezana za poslovne zone je i tematika koja se odnosi na podršku poduzetnicima kroz niz mjera kao i sredstava od koncesija, a nedavno je Vlada ova županije usvojila izvješće o realizaciji sredstava od koncesija za prvih šest mjeseci 2022. godine, zatim odluku o odobravanju sredstava za subvencioniranje (regresiranje) kredita odobrenih tijekom 2020. i 2021. godine po osnovi Kreditno-jamstvenog fonda Vlade ZDŽ-a te odluku o odobravanju sredstava za subvencioniranje investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata. Jelić je tom prilikom potvrdio kako su planirana sredstva od koncesija u iznosu od 1,700.000 KM, a najveći je iznos utrošenih sredstava za izgradnju i uređenje poslovnih zona u ZDŽ-u. Jelić je objasnio i kako su ove godine proširili šifre djelatnosti u oblasti obrta pa su priliku da apliciraju na javni poziv, uz obrtnike iz sektora proizvodnje, dobili i automehaničari, kozmetički saloni itd.

A broj poslovnih zona raste i diljem Federacije, pa tako posljednji podaci govore kako trenutačno posluje njih više od 130 u kojima djeluje preko 1120 poslovnih subjekata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?