Željeznice FBiH

Svaki dan vlakom na relaciji Sarajeva i Čapljine putovalo oko 135 putnika

29.09.2018.
u 09:57

Željeznice Federacije BiH u prvih šest mjeseci ove godine bilježe povećanje prijevoza putnika za 34,18 posto i povećanje prihoda za 66,73 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvršenje prijevoza u tom razdoblju u odnosu na Plan veće je za osam posto, rečeno je Feni u Željeznicama Federacije BiH.

Od uvođenja putničke linije na relaciji Sarajevo - Bihać - Sarajevo, odnosno od 3. srpnja do 30. kolovoza ove godine, suvremenim BH vlakovima na ovoj relaciji prevezeno je 12.800 putnika, što predstavlja više od 100 putnika po vozu. S obzirom na to da je izvršenje veće od planiranog u ovom razdoblju, kako navode iz Željeznica FBiH, ispunjena su njihova očekivanja.

Željeznice FBiH spremne su na uvođenje novih linija u Unsko-sanskoj županiji ukoliko Vlada i Ministarstvo prometa i veza Unsko-sanske županije, prepozna interes lokalne zajednice za uslugama koje ŽFBiH pružaju i iskažu spremnost da u redu vožnje za 2018/2019. godinu sudjeluju u sufinanciranju određenih linija (što im je i zakonska obveza).

Željeznice FBiH već drugu godinu tijekom sezone nude svojim putnicima novu zajedničku ponudu prijevoza koju čine usluge željezničkog prevoza od Sarajeva do Čapljine suvremenim BH Vlakom i autobuski prevoz od Čapljine do Makarske, Splita i Neuma. Ponuda također, uključuje i povratak autobusima iz Neuma s vezom za daljnji željeznički prevoz iz stanice Čapljina, što je u mnogome doprinijelo da imaju veći interes putnika za prevoz prema jugu.

- Samo u sezoni lipanj-kolovoz, BH Vlakom na relaciji Sarajevo - Čapljina - Sarajevo  prevezeno je 24.000 putnika, što znači da je svaki dan na ovoj relaciji u prosjeku putovalo oko 135 putnika po vlaku – istaknuli su iz Željeznica FBiH.

U cilju da se i dalje zadrže određene međunarodne linije putničkih vozova, Željeznice FBiH su poduzimale niz aktivnosti koje su pratila značajna financijska ulaganja (dozvole za Talgo garniture, osposobljavanje kadrova i održavanje garnitura), te nudile Hrvatskim, Mađarskim i Srbijanskim željeznicama Projekt od zajedničkog interesa za unapređenje usluga u međunarodnom prijevozu putnika. 

Cilj ovog projekta bio je dovođenje potencijalnih resursa u funkciju više razine prometnih, turističkih i gospodarskih potreba, koji bi imao i širi značaj ne samo za gradove Ploče, Sarajevo, Doboj, Vinkovce, Zagreb, Beograd i Budimpeštu, već i za države Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku, te su Željeznice FBiH bile spremne staviti u funkciju devet  modernih ''Talgo'' garnitura iz svog voznog parka u sastav tih međunarodnih vlakova, koje bi značajno podigle kvalitet i razinu usluga putničkog prijevoza na tim relacijama.

Ponuđeni Projekt podrazumijevao je određena zajednička ulaganja financijskih  sredstava, stručnog kadra, kapaciteta i ostalih potrebnih resursa, ali ostale željezničke uprave HŽ Putnički prijevoz (HŽPP), Mađarske željeznice (MAV) i Željeznice Srbije (ŽS) nisu pokazale svoj interes u vezi  izdvajanja financijskih sredstava za realizaciju Projekta.

- Željeznice FBiH i dalje pokazuju interes za uspostavom međunarodnog prometa. ŽFBiH su 2017. godine uputile pismo HŽPP da su zainteresirane za uvođenje novog para vlakova sa Talgo garniturama preko graničnog prijelaza Slavonski Šamac na relaciji Sarajevo- Vinkovci, koji bi ostvario vezu na brzi vlak EN 414/415 Beograd-Zagreb-Ljubljana-Beč-Cirih. HŽPP nije do danas  pokazao  interes  za tom linijom – navode iz Željezica FBiH.

Potpuna liberalizacija tržišta željezničkih usluga u putničkom prijevozu u Hrvatskoj, kako dodaju, nastupit će do kraja 2019. godine, tako da se u skorije vrijeme može očekivati konkurencija HŽPP, kao i nekog od stranih državnih ili privatnih operatera, koji će zajedno sa ŽFBiH pokazati interes za uvođenjem neke od međunarodnih linija kako u samoj Hrvatskoj, tako i za neke druge europske zemlje.

- Važno je na kraju istaknuti da uspostavljanje međunarodnih putničkih linija ne ovisi samo od ŽFBiH, nego ovisi i od Hrvatskih željeznica i Željeznica Srbije, ukoliko iskažu svoj interes – kazali su Feni iz Službe za odnose s javnošću Željeznica FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije