Stručnjaci upozoravaju

Svaka sedma smrt u BiH prouzročena zagađenim zrakom

zagađenje zraka
14.03.2020.
u 20:44

Gotovo svaka sedma smrt u Bosni i Hercegovini prouzročena je zagađenim zrakom, izjavio je predsjednik Udruženja Eko akcija Anes Podić u razgovoru za Fenu. 

Ističe da se procjene broja umrlih u BiH od posljedica bolesti koje je prouzročio zagađeni zrak kreće od 3.300 osoba, koliko je navedeno u studiji Svjetske banke (Air Quality Management in Bosnia and Herzegovina, World Bank, 2019), pa do 5.400, koliko je procijenjeno u studiji Europske agencije za zaštitu okoliša (Air quality in Europe - 2019 report, European Environment Agency).

Podić je naglasio da su procjene urađene na osnovu oskudnih podataka o kvaliteti zraka za 2016. godinu koje su objedinili entitetski hidrometeorološki zavodi.

- Prema podacima Agencije za statistiku BiH za 2016. godinu navodi se da je u BiH umrlo 37.070 ljudi, što znači da je svaka sedma osoba umrla od posljedica zagađenja zraka - pojasnio je Podić.

Kazao je kako su mjerenja s novih stanica postavljenih u manjim gradskim sredinama poput Ilijaša i Visokog pokazala da je zrak izuzetno loše kvalitete i u manjim gradovima, što sasvim sigurno utječe na značajan porast broja žrtava zagađenog zraka u BiH u budućim procjenama međunarodnih agencija.

- Kao direktna posljedica višedesetljetskog zanemarivanja problema okoliša, sustav zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji, što se najbolje odražava u sve lošijem kvalitetu zraka koji dišemo - poručio je Podić.

Pored nekoliko krupnih industrijskih zagađivača zraka, dodao je Podić, emisije iz malih, potpuno nereguliranih gospodarskih pogona poput pilana, kao i emisija iz prometa, značajan izvor zagađenja  predstavljaju i mala kućna ložišta.

Naglasio je kako devet od deset bh. domaćinstava domove grije na čvrsta goriva, drvo i uglenj te kako prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije za kvalitetu zraka u zatvorenim prostorijama, ugljen se zbog visoke toksičnosti ne bi ni smio koristiti za zagrijavanje domaćinstava.

- Očito je od vitalnog značaja iskoristiti sve raspoložive opcije za prestanak korištenja ugljena za grijanje domaćinstava. No, imajući u vidu da je u pitanju prvenstveno socijalno-ekonomski problem koji ugrožava upravo najsiromašnije, one kojima uslijed loženja uglja zdravlje biva trajno narušeno, intervencija u smjeru stroge primjene zabrane ugljena morala bi početi zbrinjavanjem siromašnih obitelji i osiguravanjem dostupnih alternativnih načina grijanja - predložio je Podić.

Istaknuo je da su peći na drva koje se koriste u BiH niske efikasnosti i visokih emisija zagađujućih tvari. 

- Kada se u njima sagorijeva neosušeno drvo, emisije zagađujućih tvari mogu biti i do deset puta više nego kod suvremenih, visoko efikasnih peći - naglasio je Podić te dodao kako loženje čvrstih goriva u lošim pećima može izazvati znatno zagađenje zraka i u zatvorenim prostorima.

Podić kaže kako je u velikom broju zemalja prihvaćeno da dim nastao loženjem drveta za zagrijavanje domaćinstava predstavlja ozbiljan uzrok zagađenja zraka i zdravstvenih problema kod stanovništva.

- U skladu s tim su te zemlje usvojile propise i standarde koji regulišu emisije iz kućnih ložišta. Budući da u BiH vlasti još gotovo potpuno zanemaruju problem zagađenog zraka, ne čudi da u BiH nema propisa i standarda koji reguliraju emisije iz uređaja za loženje drveta u domaćinstvima - kazao je Podić.

Zdravlju i općoj kvaliteti života stanovništva BiH, smatra on, uveliko bi doprinijelo uvođenje propisa i standarda za ograničenje emisija peći na drvo, kao i primjena subvencioniranih programa zamjene tih peći. Od toga bi, kazao je, naročitu korist imale najsiromašnije društvene grupe, koje su najviše izložene štetnom utjecaju zagađenja te i inače ugrožene visokom cijenom ogrjeva.

Smatra da nadležne institucije često tvrde da će se problem zagađenog zraka riješiti razvojem gospodarstva i ‘svijesti stanovništva’.

- Tako prebacuju odgovornost na pojedince umjesto da tragaju za sustavnim rješenjima sustavnog problema, ali pri tome i zaobilaze vrlo očigledno alternativno rješenje: isključivo političku promjenu kursa u trošenju postojećih sredstava - poručio je Podić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?