Bevanda i Gwi Yeop Son

Suradnja BiH i UN-a uspješna i neupitna

07.09.2021.
u 13:20

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda danas je održao on-line sastanak s regionalnom direktoricom Ujedinjenih naroda (UN) za Europu i središnju Aziju Gwi Yeop Son i njenim suradnicima.

Tijekom sastanka naglašena je važnost osnivanja i daljeg nastavka rada Zajedničkog upravnog odbora UN-a i BiH, gdje je ministar Bevanda bio supredsjedatelj i dao značajn doprinos u postizanju suglasnosti kod usvajanja Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Agende u BiH, uključujući i napore na jačanju infrastrukture za financiranje ciljeva održivog razvoja u BiH, zajedno s agencijama UN-a u BiH.
Sugovornici su naglasili značaj usvajanja Okvira suradnje za održivi razvoj UN-a u BiH za razdoblje 2021.-2025. godine i potrebi imenovanja novog Zajedničkog upravnog odbora te se osvrnuli na nove uvjete rada zbog pandemije virusa Covid 19.

Ministar Bevanda objasnio je na koji način je Vijeće ministara odobrilo pomoć u brobi protiv Covida 19 iz prošlogodišnjeg proračuna koja je usmjerena za kliničke centre i druge institucije u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Direktorica Son bila je zaintersirana za financijsku situaciju na razini BiH kako bi se adekvatno moglo odgovoriti na posljedice pandemije Covid-19 te je ministar Bevanda naglasio kako Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2021. godinu nije
usvojen.


„Proračun za ovu godinu dobio je podršku u prvom čitanju na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali od srpnja nije bilo sjednica. Također, imamo situaciju da odluka o prvremenom financiranju istječe s posljednjim danom ovog mjeseca.

Očekujem da ćemo prevazići političke probleme i nastaviti normalan rad u institucijama“, naglasio je ministar Bevanda.
Sugovornici su se složili da je nužno nastaviti rad na provođenju socioekonomskih reformi jer su one ključne za život stanovnika BiH u čemu su programi UN-a nezaobilazan faktor napretka.

Sasatanku je nazočila i rezidentna koordinatorica UN-a za BiH Ingrid Macdonald sa suradnicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?