OD JOGE DO SKLEKOVA

Superbaka Anica (80): Svoj dan započinje s 'pet Tibetanaca', a završava pilatesom i aerobikom

13.04.2021.
u 17:57

Jedna od najjaktivnih umirovljenica iz Koprivnice je prije sedam godina krenula na jogu, a dotad je plivala, hodala i planinarila. Na aerobik je krenula prije 28 godina.

Kad smo prije četiri godine posjetili Anicu Čuraj iz Koprivnice, koja nas je s tad 76 godina oduševila vježbom pet Tibetanaca, danas nam je izgledala kao da prkosi godinama, jer nam se činilo da još lakše podnosi vježbe, a kod joge nam je pokazala i neke nove stvari. Izgleda da su joj godine saveznik. Rekli bismo, što je starija, to je vitkija i danas je u boljoj formi nego ranije.

Ovoj Koprivničanki mogu zavidjeti, i to s punim pravom, i upola mlađe osobe, bez obzira na spol. Da bi njezino tijelo u toj dobi bilo pokretljivo i savitljivo poput gume dan započinje kao i ranije vježbom Tibetanaca, a završava ga satom aerobika ili pilatesa. Gledali smo baku na satu aerobika i doista ju je teško pratiti pogledom, a kamoli da s njom vježbamo trbušnjake, vježbe joge, sklekove, rad s utezima... Nakon 20-minutnog zagrijavanja odvojila se od grupe s kojom radi da nam dočara neke od vježbi joge.

fitness

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

S osmijehom je primila čestitke, nije zaboravila kako nam je tijekom zadnjeg susreta preporučila Tibetance. Na njezin vedri osmijeh odgovorili smo kiselim, što je nju ponukalo da nas savjetuje kako sat vremena vježbi dnevno puno pomaže svakoj osobi. 

fitness

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Pojasnivši kako je imala i sama nekih problema sa zdravljem, ali fizička aktivnost je te probleme riješila. 

fitness

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

- Puno manje ljudi bi se tužilo na zdravstvene tegobe kad bi se više kretali. Današnji sjedilački posao nas prisiljava da za svoj duh i tijelo nešto napravimo jer ćemo se bolje osjećati - rekla je gospođa Anica. 

fitness

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Njezina priča, koliko god bila posebna, vrlo je jednostavna u ovim vremenima. 

- Mirovinu sam dočekala 1997. radeći u sektoru nabave u Podravci. Dotad baš nisam imala previše vremena, ali sam bila aktivna onoliko koliko su mi obveze dopuštale. Posao i obitelj s dvoje djece čovjeku ne ostavljaju puno prostora za sebe, ali se i u tom vremenskom tjesnacu nađe po koja minuta za sebe. Cure su odrasle, a ja sam otišla u mirovinu i tad sam okrenula novu stranicu života. Umjesto da sjedim pred TV ekranom, dan sam kreirala na svoj način - kaže nam gospođa Čuraj, dok je brisala znoj koji joj se slijevao s lica.

fitness

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

 

Uvijek je nastojala živjeti zdravo. Cigaretu nije nikad zapalila. Alkohol je konzumirala prigodno, pa tako i danas joj se ponekad omakne da s društvom nakon aerobika ili neke druge tjelovježbe ode na čašu piva.

fitness

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Govori da su godine samo broj kojemu čovjek mora dati određenu pozornost, no da se pravilnim načinom života i tjelovježbom puno toga može učiniti. Počela je prije 28 godina s aerobikom, na koji je išla svaki dan. Ponekad bi umjesto jednog odradila dvostruku šihtu od dva sata. Prije sedam godina krenula je na jogu. Ljetne mjesece pliva na Šoderici, a tijekom zime je išla na plivanje u koprivničkom bazenu, koji je zbog pandemije zatvoren.

Umjesto bazena, ne miruje, nego to vrijeme koristi za hodanje. Nije joj strano ni planinarenje jer je godinama aktivan član planinarskog društva, s kojim je obišla gotovo cijelu Europu. Nakon suprugove smrti, koji baš i nije bio sklon putovanjima, posjetila je i Indiju. U njezinu kalendaru putovanja ostaje otvorena samo jedna stranica - Skandinavija. 

fitness

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

- Pandemija je usporila sve aktivnosti. Kad se zatvore jedna, otvore se druga vrata. Ne treba stajati ni očajavati jer život donosi neke nepredvidive stvari, ali se čovjek uvijek može i mora prilagoditi situaciji - govori gospođa Anica Čuraj, sigurno jedna od najaktivnijih umirovljenica iz Koprivnice koja je bolničke hodnike i pretrage zamijenila aktivnim životom na koji bi se trebale ugledati i puno mlađe generacije.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?