Kontinuiran rast broja predmeta

Sudovi u BiH sklopili 7.364 sudske nagodbe u 2016. godini

sdsf
06.03.2017.
u 09:32

Sudovi u BiH su u periodu od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine riješili 7.364 predmeta sklapanjem sudske nagodbe. Najveći broj predmeta odnosno 1.640 riješeno je u Osnovnom sudu u Banja Luci i 1.157 u Općinskom sudu u Tuzli. 
  
Ovaj rezultat predstavlja veliki uspjeh sudova imajući u vidu da je sudska nagodba jedan je od manje korištenih načina rješavanja sporova u BiH. Sudska nagodba je mirni, sporazumni način rješavanja spora koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu o predmetu spora. Zaključivanjem sudske nagodbe među strankama znatno se: 
 

- skraćuje vrijeme trajanja sudskog postupka,
- izbjegavaju se brojni troškovi redovnog sudskog postupka,
- te su stranke i sud pošteđeni iscrpljujućeg i dugotrajnog postupka.

 Pozitivan rast broja predmeta riješenih sklapanjem sudske nagodbe postignut je naporima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV BiH) da implementacijom različitih aktivnosti u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa I kojeg su financirale Vlada Norveške i Vlada Švedske i Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II kojeg finacira Vlada Norveške pomogne sudovima da unaprijede efikasnost rada, primjenjuju mirne načine rješavanja sudskih postupaka i smanjuju broj neriješenih predmeta. 
  
Broj predmeta riješenih sklapanjem sudske nagodbe 2011. godine, kada se Projekat nije implementirao, u ciljnim sudovima iznosio je 4.384 predmeta. S početkom implementacije Projekta 2012. godine broj sklopljenih sudskih nagodbi iznosio je 3.993 i kontinuirano rastao na  4.374 u 2013., 5.413 u 2014. i 5.568 u 2015. godini. 
  
VSTV BiH je putem navedenih projekata surađivao s Norveškom sudskom administracijom i uz savjetodavnu podršku norveških sudija implementiralo aktivnosti kao što su pilot projekat edukacija “Sudska nagodba”; razvoj i jačanje kapaciteta centara za edukaciju sudija i tužitelja FBiH i RS za pružanje edukacija na temu “Sudska nagodba” nositelja pravosudnih funkcija; adekvatno vrednovanje rada postupajućeg sudije kroz Pravilnik o orijentacijskim mjerilima; zagovaranje proaktivnog pristupa sudija i stručnih suradnika u predlaganju i zaključivanju sudske nagodbe; promotivna kampanja koja je podrazumijevala izradu i emitiranje informativne TV emisije o sudskoj nagodbi, distribucija informativnih letaka u svim sudovima za krajnje korisnike suda, informiranje putem web stranica VSTV-a BiH i sudova te drugih medija; stručni okrugli stolovi u okviru Dana otvorenih vrata sudova kao i organizacija dvotjednog događaja “Tjedan sudske nagodbe” u svim sudovima u BiH u 2016. godini. 
  
Ove aktivnosti su također u skladu sa preporukama Europske komisije iznesenim u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU i mjerama predviđenim u Strategiji za reformu sektora pravde u BiH. 
  
Zahvaljujući ovim aktivnostima koje rezultirale velikim uspjehom, VSTV BiH je odlučan i istrajan da nastavi zagovarati  i vršiti promociju mirnih načina rješavanja sporova što će značajno doprinijeti povećanju efikasnosti sudova, a samim tim i pravosuđa u cjelini te pružanju bolje usluge građanima. 
  
Za više informacija molimo da se obratite Uredu Predsjedništva na telefone 033 707 594 ili mobilni telefon 061 131 785. 
  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?