haag

Sudac Theodor Meron se povukao iz Karadžićevog predmeta

27.09.2018.
u 16:41

Sudac Theodor Meron povukao se iz žalbenog postupka Radovanu Karadžiću nakon što je obrana Karadžića zatražila od Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) da ga smijeni iz žalbenog postupka zbog “pristranosti“.

- Kako smjena ne bi utjecala na napredak žalbenog procesa, u interesu je pravde da se povučem iz ovog predmeta - stoji u podnesku suca Theodora Merona, prenosi BIRN.

Istaknuo je da je zahtjev Karadžićeve obrane baziran na odluci Mehanizma o smjeni suca u žalbenom postupku u predmetu Ratka Mladića, te da je u suprotnosti s utvrđenom pravnom praksom i da šteti interesima Mehanizma.

Meron je istaknuo napredak u žalbenom postupku u Karadžićevom predmetu, naglasivši da bi nepristrano sudio u tom predmetu.

Prema drugom podnesku, suca Merona zamijenit će sudac Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Karadžićev odvjetnik Peter Robinson je u podnesku od 26. rujna naveo da predsjednik MMKS-a Theodor Meron ne bi smio ostati član Žalbenog vijeća s obzirom da je u prethodnim postupcima u Haagu donosio određene zaključke u vezi s Karadžićem i zločinima počinjenim u Srebrenici, Sarajevu i općinama u BiH.

Prvostupanjskom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), na koju su žalbe uložile i obrana i haaški tužitelji, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranja stanovništva Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prvostupanjsko vijeće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid u još sedam bosanskohercegovačkih općina. Karadžić je žalbom zatražio da prvostupanjska presuda bude poništena zbog proceduralnih pogreški i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovno.

Tužitelji su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid 1992. i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Presuda je trebala biti izrečena krajem ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?