Studenti koji pohađaju labaratorijsku i praktičnu nastavu

Studenti se od ponedjeljka vraćaju na pojedine fakultete Univerziteta u Tuzli

29.05.2020.
u 14:33

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić najavila je danas da će se već počevši od ponedjeljka studenti s pojedinih fakulteta koji pohađaju laboratorijsku i praktičnu nastavu vratiti na fakultete u narednih 15 dana. 

- Moramo znati da pojedini fakulteti nisu prilagođeni online nastavi. Iako su se svi trudili da studentima pruže što je više moguće znanja, ali praktična nastava je ipak nedostajala, nedostajali su resursi, kadrovski potencijali. Znate da naši studenti moraju provesti svoj studij u laboratorijima, zdravstvenim ustanovama. Zahvaljujući Krizom stožeru TŽ i preporukama Zavoda za javno zdravstvo TŽ dozvoljeno nam je da u naredne dva tjedna krenemo s nadoknadom  onog dijela praktične nastave koji se nije mogao realizirati online. Od ponedjeljka se naši studenti vraćaju u svoje učionice i laboratorije, kako bi stekli i praktične vještine – rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Nakon ovog procesa slijede ispiti, a studenti šeste godine medicinskog fakulteta počinju sa kliničkim stažom. 

- Odlučili smo da krenemo u organizaciju ispita. To jeste veliki izazov, jer bez obzira na popuštanje mjera uvijek postoje rizici. Mi smo se pripremili na način da maksimalno zaštitimo zdravlje studenata i profesora - kazala je Hadžigrahić.

Kada je u pitanju bezuslovni prelazak studenata u narednu godinu studija, što je postala jedna od najaktualnijih tema na Univerzitetu, rektorica Hadžigrahić je kazala da treba imati razumijevanja  za zahtjeve studenata.

- Moramo imati u vidu da porodice sada žive u drugim okolnostima. Mnogi roditelji su ostali bez posla, mnogi su egzistencijalno ugroženi, mnogi nisu ni imali pristup online nastavi. Stoga trebamo naći razumijevanje za zahtjeve studenata. I sami studenti su svjesni da je bolje položiti što više ispita i u narednu godinu ući sa što manje rasterećenja. Bezuslovni prelazak neće svima donijeti dobro, ali Senat Univerziteta je podržao takav zahtjev - pojasnila je.

Ovaj zahtjev Univerzitet u Tuzli je uputio prema Ministarstvu obrazovanja Tuzlanske županije. Također, osim ovog zahtjeva, Univerzitet je uputio i molbu da budući potencijalni studenti ove godine ne polažu prijemni ispit.

- Cijenili smo okolnosti u kojima se sve odvija te da neće biti polaganja eksterne mature. Osim Akademije dramskih umjetnosti, gdje je prijemni ispit ipak specifičan za glumce, svi ostali fakulteti Univerziteta u Tuzli su se složili da ne bude ove godine prijemnih ispita. Fakulteti su postavili sada svoje zahtjeve na koji način će neko biti primljen na studij. To je opći uspjeh studenata, a također i uspjeh studenata koji se odnosi na neke specifične predmete koji su od značaja za pojedini studij. To ćemo na prvoj sjednici Senata utvrditi - kazala je rektorica Hadžigrahić.

Osvrnula se i na status vanjskih suradnika Univerziteta u Tuzli, navodeći da se u tom pogledu očekuje rješenje Ministarstva financija TŽ.

- Očekujemo zajedničko rješenje za ovaj problem, da za svoj rad budu adekvatno plaćeni. Naime, kada su u pitanju vanjski saradnici, inspekcije su smatrale da se obračun poreza treba vršiti na isti način kao prema uposlenicima Univerziteta u Tuzli. Mi radimo na način na koji rade i svi drugi javni univerziteti u BiH. Mi smo poštovali odredbe Zakona o visokom obrazovanju TŽ koji daje mogućnost da vanjski saradnici rade na način na koji već rade, a to traje već deset godina. Nadam se da ćemo s Ministarstvo financija riješiti ovo pitanje - istaknula je rektorica Univerziteta u Tuzli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?