‘Crno zlato’ za spas Federacije

Stručnjaci izlaze na teren, traži se strani partner kako bi se eksploatiralo naftu

03.11.2016.
u 10:00

Priča o istraživanju naftnih polja u Federaciji BiH traje dulje od deset godina. Naftna kompanija Shell prije više od godinu dana odustala je od ovoga projekta, a Vlada Federacije sada ponovno kreće u ovaj projekt. Nedavnom je odlukom Vlade FBiH osnovano Savjetodavno stručno tijelo za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH. Njegov predsjedatelj je prof. dr. sc. Hazim Hrvatović, a za zamjenika je imenovan prof. dr. sc. Stipo Buljan.

Veliki broj stručnjaka

Uz već spomenute, ovo tijelo ima još 15 članova koji bi trebali pokrenuti niz procesa i postupaka kako bi Vlada FBiH imala spremnu dokumentaciju za pregovore s naftnim kompanijama. Također, to Povjerenstvo će pripremiti i studije o tome kako započeti spomenuta istraživanja uz zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi, kakav će ekonomski učinak ovi postupci imati na život građana, koje znanstvene i tehnološke metode treba primijeniti u cilju poboljšanja produktivnosti itd. Spomenimo da na prostoru BiH, ali i država bivše Jugoslavije, nisu vršeni pregovori i sklapanje ugovora za ovu vrstu mineralne sirovine na zakonom predviđen način, kao ni Zakonom o javnim nabavama i ne postoje konzultantske kuće koje imaju iskustva s ovom vrstom usluga, osim onoga pojedinih stručnih osoba iz Hrvatske koje su radile za Inu. Konzultantske kuće s iskustvom u ovoj vrsti pregovora, koje su bile zainteresirane i koje su preuzele natječajnu dokumentaciju, uglavnom su iz europskih zemalja, zatim iz Amerike i Azije. U svakom slučaju, istraživanje naftnih polja u Federaciji morat će preuzeti neka velika svjetska kompanija. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?