Ministar Drljača:

Strategija 2016-2020 na novi način uređuje status osoba s invaliditetom

Fena
28.04.2017.
u 14:42

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača istaknuo je da je Strategija za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH značajan strateški dokument koji na sasvim novi način uređuje pravni status i položaj osoba s invaliditetom, kao i institucija nadležnih da provode aktivnosti i zaštite te brinu o ovoj kategoriji stanovništva.

Prezentaciju ovog dokumenta organizirali su danas u Sarajevu Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s Fondom Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

Ministar je podsjetio da je Federalna vlada novu Strategiju za razdoblje 2016 - 2020 usvojila u prosincu prošle godine, s obzirom na to da je vrijeme implementacije prethodnog strateškog dokumenta za oblast invalidnosti u FBiH istekao krajem 2015. godine.

Naglasio je da je cilj Strategije da svako ministarstvo koje sudjeluje u ovom procesu provođenja aktivnosti odvoji određena proračunska sredstva te da u svojim ingerencijama provedu aktivnosti potrebne za adekvatno uređenje položaja i statusa ovih osoba, s ciljem usklađivanja aktivnosti i obveza FBiH i BiH s međunarodnim standardima i principima.

Ministar je kazao da postoje brojne institucije kao što su ministarstvo zdravstva, obrazovanja, prostornog uređenja, ministarstvo za rad i socijalne politike, kao i mnoga druga, koja su u obvezi da to urade, dodajući da je potrebno zajednički ukloniti određene mentalne, fizičke i tehničke barijere kako bi status ove kategorije osoba bio usklađen s međunarodnim standardima.

Nakon današnje prezentacije najavio je još tri u različitim županijama te završnu prezentaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer i nositeljima zakonodavnih aktivnosti žele predstaviti što su poduzeli do sada te ono što će učiniti.

Zamjenica glavne predstavnice UNICEF-a Anna Riatti pohvalila je multisektoralni pristup primijenjen prilikom razvoja Strategije, a koji je rezultirao sveobuhvatnim setom prioriteta, ciljeva i aktivnosti u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite…

Riatti je također precizirala da je cilj Strategije rješavanje trenutnih barijera u vezi sa zakonodavstvom te pristupa uslugama koje još postoje u pogledu zaposlenja osoba s invaliditetom, kao i koordinacija svih izazova koji još sprečavaju potpunu uključenost osoba s invaliditetom u društvo.

Istaknula je da u UNICEF-u ovu strategiju navode kao uspješan primjer međusektorske suradnje te federalnom ministru čestitala na snažnom opredjeljenju i vodstvu u pogledu razvoja nove strategije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije