Vlasnici privatnih tvrtki iz FBiH i RS-a pozivaju predstavnike političke vlasti u BiH na smirenje tenzija

Strane tvrtke i ulagači pitaju hoće li biti rata u BiH

27.01.2022.
u 15:56

Vlasnici privatnih tvrtki iz Federacije BiH i RS-a pozivaju predstavnike političke vlasti u BiH na smirenje tenzija i prevladavanje podjela koje nanose golemu štetu gospodarstvu. Već mjesecima razvojne agencije, udruge poslodavaca dobivaju upite iz inozemnih kompanija je li uopće sigurno ulagati u prostor BiH i kakva je sigurnosna situacija u državi. Konkretno, radi se o nekoliko tvrtki iz Njemačke., Austrije, Poljska, Češke… koje su poslale upit na niz adresa mogu li zbog političke krize uopće ulagati u gospodarstvo BiH. Naši sugovornici tvrde kako su oni uime svojih tvrtki poslali umirujuće poruke, motivirajući strane ulagače da dođu u BiH, ali aktualna politička situacija im ne ide u prilog. “Osobno sam uvjeravao njemačku tvrtku da dođu. Oni su me bez okolišanja konkretno pitali hoće li biti sukoba u BiH”, tvrdi naš revoltirani sugovornik, koji je o tome obavijestio nekoliko predstavnika političke vlasti s raznih razina.

Zbog ovakvih i sličnih upita predstavnici udruge poslodavaca iz dvaju bh. entiteta uputili su i zajedničko pismo u kojem traže da se zaustave tenzije na razini političke vlasti, jer tvrtke iz FBiH i RS-a od toga trpe same ekonomske štete. Udruga poslodavaca FBiH i Unija udruženja poslodavaca RS-a pozivaju najviše predstavnike političkih stranaka i institucije na svim razinama vlasti u BiH i da učine najveće napore s ciljem stabilizacije političkih prilika u zemlji. “Negativna politička retorika kojoj svjedočimo u posljednje vrijeme nanosi velike štete gospodarstvu i negativno utječe na životni standard građana.

Nestabilna politička situacija u BiH ne samo da odbija nove investitore, nego uzrokuje povlačenje ili zaustavljanje započetih investicija. Značajan broj izvozno orijentiranih kompanija susreće se s problemom potpunog otkazivanja postojećih ili nemogućnosti dobivanja novih narudžbi, a kao razlog strani partneri navode političku nestabilnost u Bosni i Hercegovini”, stoji u zajedničkom priopćenju udruga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije