Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Što dob u kojoj si dobila menstruaciju otkriva o tvom zdravlju

21. ožujka 2018. u 08:38 0 komentara 436 prikaza

Razna istraživanja pokazala su da se prema našoj dobi u vrijeme prve menstruacije mogu dobiti razne informacije o tjelesnom i psihičkom zdravlju. Općenito vrijedi: što je mjesečnica počela u kasnijoj dobi, to je manji rizik da žena kasnije obolijeva, piše Miss7.24sata.hr.

Kad će djevojčica dobiti prvu menstruaciju ovisi o genoma, ali i o životnim uvjetima, prehrambenim navikama te nekim drugim faktorima. Dok su mlade žene prije 100 godina dobivale prvu mjesečnicu sa 17 godina, danas je prosjek već 13 godina.

Bolja prehrana uzrokuje raniju mjesečnicu 

Ne iznenađuje nas puno ova razlika u dobi. Danas se bolje hranimo nego nekada, pa je i naše tijelo brže spremno da rodi dijete. I različiti hormoni u hrani te vodi koju konzumiramo mogu pridonijeti tom razvoju, tvrde znanstvenici. 

Ali osim toga, na vrijeme kad će se javiti prva menstruacija utječe i naša društvena okolina. Ako netko dobiva manje ljubavi od obitelji, brže će ući u pubertet. To je odgovor majke prirode koja nam tako daje mogućnost da zasnujemo vlastitu obitelj.

Bolesti koje možemo prognozirati 

Žene kod kojih je prva mjesečnica nastupila ekstremno rano (prije 10. godine) ili ekstremno kasno (nakon 17. godine), su (prema istraživanju objavljenom u „Medical Daily“) za 27% više izložene riziku da će u starijoj dobi patiti od srčanih bolesti. Osim toga, kod djevojčica koje dobiju menstruaciju prije 12. godine (prema istraživanju Sveučilišta Oxford) za 20% je veći rizik da će oboljeti od raka dojke. 

Razna istraživanja pokazala su da se prema našoj dobi u vrijeme naše prve menstruacije mogu dobiti razne informacije o našem tjelesnom i psihičkom zdravlju. 

Općenito vrijedi: što je mjesečnica počela u kasnijoj dobi, to je manji rizik da žena kasnije obolijeva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.