Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Što će biti s ovom školskom godinom? Ocjena nema do početka travnja, tri scenarija za državnu maturu

26. ožujka 2020. u 14:48 0 komentara 212 prikaza
ucenici
Foto: ilustracija

Brojčanih ocjena u online nastavi neće biti najmanje do početka travnja, a kako će se provoditi ovogodišnja državna matura u Hrvatskoj, ovisit će o daljnjem razvoju epidemiološke situacije.

Zasad još uvijek na snazi ostaje postojeći kalendar, prema kojemu se prvi, i to 16. svibnja, piše esej iz hrvatskog jezika. No, hoće li to tako i ostati, tek treba vidjeti, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) RH trenutačno priprema tri, četiri različita scenarija s tim u vezi, o kojima će pravodobno izvijestiti - poručili su jučer (srijeda) iz Ministarstva ministrice Blaženke Divjak, nakon što je nastava na daljinu ušla u osmi (radni) dan. Ministarstvu stižu brojni upiti vezani za nastavak tog procesa, pa će idućih dana učenicima, nastavnicima i roditeljima poslati dodatne upute, piše Jutarnji.hr. 

Tako će ovaj tjedan, kako doznaju, najprije biti objavljene novosti vezane za pojačanu isporuku sadržaja za maturante, a MZO će vjerojatno već danas (četvrtak) objaviti na koji će način to biti moguće. Posebne preporuke do kraja tjedna očekuju se i u vezi organizacije nastavnog dana, a bit će upućene svim osnovnim i srednjim školama, učenicima te njihovim roditeljima i skrbnicima.

- U prvih nekoliko dana provedbe nastave na daljinu dobili smo informacije kako je dio nastavnika krenuo malo jače s gradivom i zadaćama, a dio taj proces provodi nešto ležernije. Cilj nam je novim uputama ujednačiti, izbalansirati opterećenje učenika tijekom nastavnog dana na razini svih škola - najavljuju iz MZO-a.

U tom smislu početkom travnja prema školama će ići i upute vezane za vrednovanja i ocjenjivanja učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu, no u MZO-u ne žele zasad davati naznake u kojem će smjeru ta rješenja ići. Podsjećaju tek kako su od prvog dana online i televizijske nastave učitelji i nastavnici dobili mogućnost da, bez obzira na izostanak brojčanih ocjena, mogu na neki način vrednovati njihov rad i davati im o tome povratne informacije.

Bez obzira na to što prosvjetne vlasti još uvijek ustrajavaju na postojećem kalendaru državne mature i ne žele otkrivati alternativne scenarije koje pripremaju, ipak treba navesti kako su neke europske zemlje (Velika Britanija, Nizozemska) zbog pandemije koronavirusa otkazale ovogodišnju maturu. Čeka li to i Hrvatsku, u ovom trenutku nitko od mjerodavnih ne želi nagađati, kao ni to jesu li mogući pomaci datuma državne mature, primjerice, za jesen.

- Trenutno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve prethodno navede logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji - sve je što su rekli iz MZO-a.

Polaganje državne mature u Hrvatskoj zanima i mnoge učenike zavšnih razreda srednje škole u BiH, jer mnogi planiraju nastaviti školovanje u Hrvatskoj, što znači da prvo moraju položiti državnu maturu. 

 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.