Rast cijena nekretnina

Stanovi poskupjeli za čak 30 posto

nekretnine
Thinkstock
04.11.2022.
u 16:38

– Sada je ponuda loša, a potražnja ogromna. Novaca ima, ali adekvatnih nekretnina nema  – naglašava Mujičić.

Ekonomski analitičari iz oblasti građevinarstva u našoj zemlji ocjenjuju da je inflacija značajno utjecala za povećanje cijena nekretnina za, čak 30 posto, čemu je prethodilo poskupljenje građevinskog materijala, koji diktira i tržišnu cijenu nekretnina.

Pokazatelji Agencije za statistiku BiH govore da je cijena građevinskog materijala porasla od 30 do 50 posto. Razlogom je to porasta i cijena nekretnina na tržištu. Tako je prodajna cijena kvadratnog metra stana u Zenici dosegla i vrtoglavih 2.500 KM, piše Zenicainfo.

– Što se tiče prometa nekretnina inflacija je uradila svoje i cijene su nikad veće. U samom centru Zenice dvosobni stanovi se kreću po kvadratu i preko 2.500 KM, ako su renovirani. Što se tiče majih stanova, njih nema. Potražnja za njima je ogromna, i kada dođe ponuda, cijena zna biti i preko 3.000 KM – kazala je vlasnica Agencije za nekretnine u Zenici Resmija Mujičić.

U okolnostima pandemije u posljednje dvije godine, koja je za posljedicu imala veliki poremećaj ekonomskih trendova u cijelom svijetu, očekivanja su bila da će doći do stagnacije u prodaji nekretnina, da će potražnja opasti, jer ljudi u kriznim situacijama često pribjegavaju štednji, međutim pokazatelji na terenu govore drugačije.

– Sada je ponuda loša, a potražnja ogromna. Novaca ima, ali adekvatnih nekretnina nema  – naglašava Mujičić.

Ističe da je primjetno povećanje cijena stanova u Zenici u odnosu na predpandemijski period veća za 30 posto.

– Uglavnom se traži centar grada. Ali je problem da kupci traže novogradnju, ali je nema. Radije bi platili novogradnju preko 3.000 KM od starogradnje – ističe Mujičić.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prоsјеčnа ciјеnа prоdаnih nоvih stаnоvа po m² u drugom tromjesečju 2022. godine iznosi 2. 476 KM.

Brој prоdаnih nоvih stаnоvа u drugom tromjesečju 2022. gоdinе u оdnоsu na drugo tromjesečje 2021. gоdinе veći је zа 12,5%.

U оdnоsu nа prоsјеčаn brој prоdаnih nоvih stаnоvа u 2021. gоdini manji je za 13,7%.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?