Njega tijela

Stalno perete ruke i koža vam je suha? Dermatologinja otkriva genijalan trik za odabir sapuna

03.12.2020.
u 20:43

Za pranje ruku ne trebate vruću vodu, mlaka i blago topla pružit će sasvim zadovoljavajući higijenski učinak, piše Ordinacija.hr. 

Iako trenutačno rukovanje nije popularno, ne znači da nam ruke ne trebaju izgledati uredno i njegovano. No, kako odabrati najbolji sapun za pranje ruku? Odgovor zna dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatovenerologije:

"Za pranje ruku, sada kada to iz epidemioloških razloga moramo raditi češće, radije koristimo ona sredstva koja čuvaju hidrolipidni sloj kože poput sindeta, kremastih i uljnih gelova za pranje. Sva sredstva za pranje sadrže surfaktante, koji uklanjaju nečistoće, razlažu masnoću, no važno je da nisu agresivni, ne narušavaju hidrolipidnu barijeru i ne uzrokuju suhoću i iritaciju kože ruku. To osobito vrijedi za osjetljivu kožu i onu sklonu dermatitisu. Bez obzira na epidemiološku situaciju, nije potrebno da sadrže dezinficijens. Zgodan trik je da se za pranje ruku koriste sredstva za tuširanje namijenjena suhoj, osjetljivoj koži, koja se nalaze u velikim pakiranjima sa dozerom na potisak – dugo će trajati, ruke će biti čiste i njegovane, uštedjet će vam vrijeme i novac", objašnjava liječnica i dodaje:

Između pranja ruku i dezinficijensa, kad god možete, odaberite pranje ruku. Voda mora biti mlaka, ne hladna ni prevruća. Nakon pranja ruke je potrebno dobro obrisati, ne ostavljati mokre i po mogućnosti namazati hidratantnom kremom. Navečer prije spavanja savjetuje se upotrijebiti masnu kremu, koja najbolje regenerira zaštitni sloj kože.     

Podsjetimo i na 6 najčešćih grešaka kod pranja ruku:

1. NE PERETE IH DOVOLJNO

U jednom danu dodirnete toliko stvari koje vam mogu prenijeti zarazu, a i koronavirus. Jednom kad dođu u dodir s prstima, mikrobi se lako prenose na lice i tijelo koje njima dirate. Pranje ruku najbolji je način za zaštitu pa ih perite sapunom i vodom ili očistite dezinfekcijskim sredstvima ako ne možete do sapuna. Nakon pranja ih isperite i obrišite.

2. NE KORISTITE DOVOLJNO SAPUNA

Ruke namočite u vodu i na njih stavite dovoljno sapuna. Veličina jedne kovanice od 50 lipa sasvim je dovoljna.

3. NE PERITE SAMO DLANOVE

Ne zaboravite na temeljito pranje, a posebno površinu ispod nokta i pregibe među prstima. Također, preporuka je da nokte skratite kako virusi ne bi imali prostora za „stanovanje“.

4. NE PERETE DOVOLJNO DUGO

Ruke je potrebno prati oko 20 sekundi da biste se riješili virusa i bakterija. Pjesma „Sretan rođendan“ traje otprilike toliko pa je otpjevajte. Kako traje pandemija, tako su ljudi postali sve kreativniji u smišljanju pjesmica koje će im skratiti vrijeme dok peru ruke, slobodno odaberite vlastiti napjev…

5. RUKE JE POTREBNO DOBRO ISPRATI

Nakon dobrog i pravilnog pranja ruku, moraju se dobro isprati ispod mlaza čiste vode, hladne ili tople, kako bi se sve nečistoće uklonile s kože. Ako dobro ne isperete sapun, možete snositi i posljedice, poput iritacije kože.

6. PRESKAČETE SUŠENJE RUKU

Virusi će se lakše prenijeti s mokrih ruku pa uzmite vremena kako biste ih dovoljno osušili. Obrišite ih suhim i čistim papirom ili čistim ručnikom, no ako ste na javnom mjestu, svakako koristite papirnate ručnike ili električno sušilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?