Oraški drvoredi predmet spora

Stabla kestena u Prvoj ulici posječena legalno i nije bilo ničije samovolje

21.03.2016.
u 07:00

Cilj je zasaditi novi drvored kestena koji će uljepšati ovaj dio grada. Međutim, pojedinci situaciju pokušavaju iskoristiti u razne, a prvenstveno u političke svrhe, kazao je Topić

Nakon uklanjanja četiri stabla kestena na nasipu u Prvoj ulici u Orašju, a zbog reakcije javnosti i Vijeća MZ Orašje, općinski načelnik Đuro Topić sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima mjesne zajednice Orašje i predstavnicima Javnog poduzeća Komunalac.

Politički bodovi

- Razumijemo iskrene osjećaje dijela javnosti koji stabla kestena na nasipu smatraju dijelom identiteta grada, ali, nažalost, na ovoj dionici drvored kestena nije odavao karakteristike lijepog i uređenog drvoreda, kako zbog ranije nedostajućih stabala kestena tako i zbog razlike u veličini i vrsti drveća. Cilj je, dakle, zasaditi novi drvored kestena koji će uljepšati ovaj dio grada. Međutim, pojedinci situaciju pokušavaju iskoristiti u razne, a prvenstveno u političke svrhe. Uvjereni kako je ovaj dio dvoreda bilo nužno zamijeniti, kazao je načelnik Đuro Topić.

Nikad se u Orašju nije podigla ovolika hajka zbog sječe stabala u gradu pa objektivna javnost smatra da prosvjedi služe u svrhu lokalnih izbora i pridobivanja glasača, a ne kako bi se uredio prostor u kojem se živi. Na sastanku u Orašju rečeno je kako je uklanjanje stabala kestena obavljeno nakon provedenog upravnog postupka kojim je utvrđeno da predmetna stabla ometaju izgradnju planiranog poslovno-stambenog objekta Drage Živkovića, vlasnika tvrtke Maxi Orašje.

- Živković je općinskoj službi podnio zahtjev da se stabla kestena posijeku, uz njegovu obvezu da na tom mjestu posadi nove kestene i udahne život šetalištu uz rijeku Savu. Dobio je odobrenje za sječu stabala kestena, dakle nije bilo ničije samovolje, no portali su to prenijeli na svojstven način, nakon čega je on izvrgnut napadima s raznih strana, objasnio je Meho Delić, ministar unutarnjih poslova u Vladi PŽ.

Od rata do danas posječeno je nekoliko stabala kestena, ali nitko na bilo koji način nije reagirao, ni od građana ni institucija, što navodi na razmišljanje kako je pozadina javnih istupa i komentara ispolitizirana. Osoba koja je najviše izvrgnuta napadima je Drago Živković, vlasnik tvrtke Maxi iz Orašja, zbog čega je javnost u Orašju još više zgrožena, znajući koliko je taj posavski gospodarstvenik doprinio razvoju Orašja, njegovu novom, ljepšem i boljem ruhu.

- Jedino je Živković zatražio dozvolu i uredno dobio odluku od općinskih službi kako može ukloniti stabla kestena, s tim da će na istom mjestu zasaditi nova po nalogu mjerodavnih službi, sve kako bi nam grad bio ljepši i sigurniji za život.

Gospodarstvenik za primjer

Ne treba stoga osuđivati pravni subjekt ili osobu koja je postupila u skladu s propisima i zakonom, nego se zamislimo o onima koji ne poštuju zakone i propise. Trebamo vjerovati u našu vlast i institucije, a ne uzimati pravdu u svoje ruke, što nas vodi u anarhiju i nije dobro za današnje civilizirano društvo u kojem svi želimo sigurno živjeti, poručio je ministar Meho Delić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije