Pripremne aktivnosti

Središnja Bosna na proljeće izlazi iz prometne blokade

24.06.2021.
u 21:45

Središnja Bosna s nestrpljenjem očekuje prve radove na izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje, a koja će, očekuje se, donijeti nove perspektive razvoja prostora koji obiluje brojnim gospodarskim potencijalima, piše Večernji list BiH. 

Važnost projekta

Istodobno, ovom prometnicom središnja Bosna bit će prometno uvezana na istoku s koridorom Vc, a na zapadu, jednom kada stigne do Jajca, sa SEETO rutom 2a, odnosno koridorom koji ide smjerom Gradiška - Banja Luka - Jajce - Travnik - Vitez - Lašva te se veže na koridor Vc. Elvedin Voloder, v. d. direktora Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH, potvrdio je tijekom posjeta Travniku, a koji je realizirao s premijerom FBiH Fadilom Novalićem, kako se početak izgradnje očekuje u proljeće iduće godine, a objasnio je i kako je pripremljena projektna dokumentacija od Lašve do Nević Polja.

U kontekstu dionica na toj prometnici kazao je kako je pripremljen novac za dvije dionice - onu koja prolazi kroz Poslovnu zonu Vitez te onu od Poslovne zone do Nević Polja.

- Prva dionica je preskočena zato što je jako puno objekata i mostova. Skupa je, ali će i ona doći na red - kazao je Voloder.

A o temi “Izgradnja brze ceste Lašva - Travnik - Jajce, dionica kroz PC Vitez” predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao je nedavno sastanak s nadležnim predstavnicima nekoliko institucija koje su vezane uz taj kapitalni projekt, a koji će, kako se očekuje, biti ključna pretpostavka za privlačenje novih investicija, kao i pozicioniranje središnje Bosne na kartu međunarodno značajnih prometnih pravaca.

Tijekom sastanka posebice je razgovarano o procesu eksproprijacije zemljišta te je istaknuto kako ga je nužno ubrzati kako bi se što prije stvorili uvjeti za potpisivanje ugovora za izvođenje radova. S obzirom na to da su u međuvremenu izvršene određene izmjene obuhvata eksproprijacije, također je zaključeno kako je nužno provesti svu zakonsku proceduru za utvrđivanje općeg interesa, a trenutačno se posvetiti postupku eksproprijacije na dijelovima dionice kod kojih je postupak eksproprijacije jasan i bez zapreka.

Na taj se projekt gleda kao na stratešku priliku da širi prostor središnje Bosne bude uvezan u međunarodno značajnu mrežu prometnih koridora, a što sa sobom donosi niz prednosti za brojne gospodarske subjekte čije poslovanje uvelike ovisi o brzim, ali i sigurnim prometnicama, kao i povezanosti s većim gradovima.

Uvezivanje

Prometnica bi se trebala nastavljati i dalje na zapad, sve do Jajca, a koje će na taj način biti adekvatno uvezano s ostatkom središnje Bosne. Poznato je kako prostor od Lašve i Busovače na istoku pa do Jajca na zapadu obiluje brojnim gospodarskim potencijalima koji će kroz prometno povezivanje moći biti iskorišteni na učinkovit način. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?