LOŠ ZAKON

Sponzorstva za stranke nemoguće provjeriti u BiH

izbori
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
29.04.2014.
u 09:21

I ove godine izbori u BiH pod nedefiniranim Zakonom o financiranju političkih stranaka

Na koji način političke stranke u BiH iz proračuna potroše 20 milijuna maraka godišnje i tko su njihovi privatni donatori, pitanja su na koja je, za razliku od država u okruženju, nemoguće odgovoriti. Zbog takvog netransparentnog stanja, i velike mogućnosti “lova u mutnom”, potrebno je temeljito izmijeniti postojeći Zakon o financiranju političkih stranaka u BiH, temeljni je zaključak jučerašnjeg okruglog stola o temi “Financiranje političkih stranka pred opće izbore 2014.” koju je organizirao Transparency International BiH (TI BiH).

Za razilku od, primjerice, susjedne Hrvatske kada zbog netransparentne ili skrivene donacije za neku od političkih stranka istragu može provesti i USKOK, prema tvrdnjama zamjenika ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Dragana Slipca, ova Agencija nema nikakvu mjerodavnost kada je u pitanju financiranje političkih stranaka. Za takve stvari određene sankcije protiv stranke može provesti tek Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH), ali njihove kazne su tako minimalne da se strankama isplati dobivati sumnjiva donacijska sredstva za predizborne kampanje jer su ti iznosi desetak puta veći od izrečenih novčanih kazni. Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak smatra da se radi o pitanjima koja utječu na izborni postupak i da o njemu treba na vrijeme odlučivati jer nije dobro da se u njemu raspravlja u zadnji trenutak. “S obzirom na to da se radi o ovoj tematici, isključivo financiranje, mislim da ima vremena neke stvari popraviti, ako postoji politička volja, bez toga ne ide”, istaknuo je ministar Čolak. Glasnogovornica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić napomenula je da osim nekoliko izmjena Zakona financiranja stranaka, unatoč upozorenjima međunarodnih institucija i preporukama, BiH nikada nije regulirala ovu tematiku na pravi način. “I dalje su nam nedostupni podaci o izvorima prihoda, tko su pojedinačni donatori, a sankcije su toliko niske te stoga ne sprečavaju stranke da poštuju zakon”, istaknula je Korajlić. Zakon Središnjeg izbornog povjerenstva propisuje da su stranke dužne voditi evidenciju o prijemu članarina i dobrovoljnih priloga te izdavati potvrde o njihovo prijemu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije