Otvara se dionica autoceste od Vrgorca do Ploča

Spojile se autoceste BiH i Hrvatske

'BiH...Bijaca...28.06.2013...granicni prijelaz Bijaca Foto: Zoran Grizelj'
Foto: 'zoran grizelj vlm/pixsell'
19.12.2013.
u 11:12

Za odlazak u EU koristiti će se Bijača

Današnjim puštanjem u promet novih 11,1 kilometar autoceste od Ravče do Ploča Zagreb i Dalmacija su još bliži vozačima iz Hercegovine, a GP Bijača kod Ljubuškog, gdje je izgrađeno svega 3,5 km, glavna je ulazna točka vozačima koji kroz HR idu dalje prema unutrašnjosti Europu.

EU bliže Hercegovini

Novi kilometri autoceste približit će EU ponajprije stanovnicima Neuma, neumskog zaleđa, Stoca i Čapljine. Ulazna točka na autocesti kod Graničnog prijelaza Bijača bit će bliža stanovnicima ostatke Hercegovine Mostara, Čitluka, Međugorja..., koji će sada više koristiti spojnicu Bijača, na kojoj je s bh. strane izgrađeno više od tri kilometra autoceste na koridoru Vc. I vozači koji putuju na jug iz pravca Sarajeve, Zenice, Kiseljaka..., prijelaz Bijača će biti glavna prometna točka za put prema unutrašnjosti RH i ostatku Europe. Cijena cestarine od Zagreba do Ploča za osobna vozila bit će 228 kuna. Stanovnicima ostatka Hercegovine kao što su Široki Brijeg, Grude, Posušje, Tomislavgrad i dalje je najbliži ulaz na autocestu preko Imotskog i općine Zagvozd. Novih 11,1 kilometar autoceste od čvora Vrgorac do čvora Karamatići, kao i dionicom do graničnog prijelaza Nova sela, bit će od velike koristi stanovnicima Ljubuškog. Nakon punih pet godina gradnje autocestom do Ploča prometno je spojena najjužnija hrvatska županiju. Uz dionicu Vrgorac - Ploče, završeni su i radovi na spojnoj cesti od čvora Ploče do cestarinskog prijelaza Karamatići, dugoj pet kilometara, sagrađeno je i šest kilometara od čvora Ploče do interregionalnog čvora Metković te 4,6 kilometara do granice s BiH. Ukupno će tako biti pušteno u promet 26,7 kilometara novih cesta, u što je uloženo 1,7 milijardi kuna. Na dionici do Ploča zbog iznimno teškog terena sagrađeno je čak 15 objekata, i to sedam vijadukata, dva nadvožnjaka, dva podvožnjaka i četiri tunela. Najveći je objekt tunel Mali Prolog, čija je desna cijev duga 1092 metra, a lijeva 1029 metara. Autocesta je do Ploča prvobitno trebala doći 2008., no do kašnjenja je došlo zbog izmjene trase dionice od Ravče do Ploča 2007. godine, iz južne u sjevernu, što je poskupilo radove, ali i zbog čega su tadašnji čelnici HAC-a postali meta DORH-a jer su radove za novu trasu ugovorili bez javnog nadmetanja, a to su morali učiniti. Poddionica Ravča – Vrgorac puštena je u promet u srpnju 2011. godine.  

Ostatak članka čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?