ljubuški

Socijalnu pomoć prima 186 korisnika

novac
28.07.2016.
u 10:00

U Ljubuškome, u kojem je 1988. bilo 3700 zaposlenih, na kraju prošle godine službeno je zabilježeno 3961. No, kada je riječ o ugroženim ljudima koji nemaju sredstava za uzdržavanje, ne mogu svojim radom osigurati život i nemaju srodnika koji su po zakonu dužni o njima skrbiti, stanje nije nimalo ružičasto. O njima skrbi Centar za socijalni rad Ljubuški, županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, Općina Ljubuški i različite humanitarne udruge.

Međutim, pomoć je više nego simbolična i dolazi sa zakašnjenjem. Stalnu socijalnu pomoć, koju osigurava županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi u iznosu od 80 KM, prima 186 korisnika i 69 sukorisnika. U prošloj godini isplaćena je ukupno 81.421 KM, ali samo za prvih pet mjeseci. Ukupni dug u iznosu od 108.631 KM za preostalih sedam mjeseci prenesen je u 2016. godinu.

U prošloj godini proveden je postupak za prestankom prava za 28 korisnika zbog smrti, smještaja u odgovarajuću ustanovu, ostvarenja mirovine ili nekih drugih promijenjenih okolnosti, a za osam osoba vodio se upravni postupak za priznavanje prava i svi su pozitivno riješeni. Ugroženim ljudima daje se povremeno i jednokratna novčana pomoć: za poseban prijevoz djece-učenika s poteškoćama u razvoju, za nabavu udžbenika, kupnju lijekova, za odlazak na liječenje, za plaćanje stanarine, električne energije, ogrjeva, nabave hrane, za troškove pokopa. Postoje i drugi slučajevi kad se pruža jednokratna pomoć, a za te potrebe od Općine Ljubuški u 2015. isplaćeno je 76.109 KM, a od županijskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi 13.880 KM.

Centar za socijalni rad Ljubuški razvio je snažne partnerske odnose s humanitarnim udrugama iz Međugorja: “Opus Mariae” mjesečno osigurava 350 KM za korisnike, “Stela Maris” 400 KM, “Svjetlo Marijino” za četiri obitelji obiteljski paket te “La Vigna Di Engadi” za dijete s poteškoćama u razvoju 100 maraka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?