Prvi put u javnosti fotografije

Snimke bombardiranja samostana u Tomislavgradu iz 1944. godine

05.11.2018.
u 11:06

Ovih su se dana na pojedinim web-stranicama pojavile ekskluzivne fotografije bombardiranja samostana i bazilike u Tomislavgradu kojeg su 1944. godine vršile jurišni odredi Južnoafričkog ratnog zrakoplovstva pod savezničkom komandom.

Fotografije, zapravo čitavi film, snimile su upravo bombarderske posade iz 16. squadrona SAAF-a (Južnoafričkog zrakoplovstva) koji su tijekom 1944. i 1945. godine pružale zračnu potporu partizanskim trupama u borbama u Hercegovini i Dalmaciji.

U opisu izvršenoga zadatka, ili pak naloga za bombardiranje, navodi se da su južnoafrički zrakoplovi tipa Bristol Beaufighter 16. listopada 1944. godine bombardirali samostan i položaje tenkova u Tomislavgradu.

Poletjeli su iz zračne baze Biferno na sjeveroistočnoj talijanskoj obali te preko Jadranskog mora stigli na Duvanjsko polje. Prema drugoj (suvremenoj) karti, točnije planu grada, jasno je da su zrakoplovi na polju napravili poluluk, dakle, da je bombardiranje bilo sa sjeveroistočne strane, iz pravca Ljubuše, a potom su se vratili na jug u bazu.

U akciji su sudjelovala dva zrakoplova. Na filmu se vidi najprije ispaljivanje raketa, kao i svijetleći metci u zraku, da bi se potom slika razbistrila i jasno se vidio dim ili prašina iz pogođene bazilike i samostana. Na fotografijama se pak jasno vidi i jedna i druga građevina, i izbliza i izdaleka, kako već zrakoplov odmiče od cilja.


Dakako, postavlja se logično pitanje, koji je bio razlog tako brutalnoga zračnog udara na civilne objekte, kakvi su crkva i franjevački samostan?

U opisu akcije navodi se da su je izvršili južnoafrički jurišnici bombarderi iz 16. squadrona na samostan zato što se u njemu navodno nalazilo smješteno 200 njemačkih vojnika, a u blizini i pet tenkova te motorni transporter. Napad je sniman iz zrakoplova poručnika Dixona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?