Trojica ratnih lidera na sceni

Snima se serija o Aliji Izetbegoviću, a planiraju se filmovi i o Radovanu Karadžiću te Mati Bobanu

17.08.2017.
u 07:00

Turska televizija započela je snimanje filma o Aliji Izetbegoviću, Televizija Republike Srpske najavljuje kako će snimati film o Radovanu Karadžiću, a neke hrvatske produkcijske TV kuće razmišljaju o dokumentarnom filmu o Mati Bobanu. Pale su već prve klape u filmu o bošnjačkom lideru. U samo nekoliko dana završene su sve pripreme i u produkciji Turske radiotelevizije te su, uz režiju Ahmeda Imamovića, snimljeni već i prvi kadrovi na lokaciji Tarčina kod Sarajeva, piše Večernji list BiH. Serija bi trebala tematizirati bitne dijelove iz života Alije Izetbegovića i obuhvatiti razdoblje od njegove rane mladosti 1944. pa sve do smrti 2003. godine. Sve glavne uloge igrat će turski glumci. Tako će naslovnu ulogu, odnosno prvog bh. predsjednika, utjeloviti Yurdaer Okur, njegovu suprugu Halidu Görkem Yeltan, sina Bakira Berke Üzrek, a kći Sabinu Dilşad Çelebi.

Odgovor iz Banje Luke

- Ako može Alija Izetbegović imati taj film uz asistenciju sina Bakira, onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi - izjavio je Milorad Dodik. Odmah je reagirao generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Draško Milinović. On je izjavio da će ova medijska kuća stati iza ideje o snimanju igranoga filma o Radovanu Karadžiću. Za očekivati je da će vrlo brzo krenuti pripreme za snimanje prvih kadrova budućeg dokumentarnoga filma o Karadžiću, a postoje i neke, za sada neslužbene, najave kako će se tražiti suradnja nekih od produkcijskih kuća iz Rusije. Nakon svih tih aktivnosti na bošnjačkoj i srpskoj strani, postoje i najave o snimanju dokumentarnoga filma o Mati Bobanu, ratnom lideru bosanskohercegovačkih Hrvata i utemeljitelju HR Herceg Bosne. Kako doznajemo, postoji spremnost određenih producentskih kuća za snimanje filma o ratnom lideru u Hrvata. - Ako će snimati film o Izetbegoviću i Karadžiću, onda ćemo i mi sigurno snimati film o Mati Bobanu, piše Večernji list BiH. Logično je da zaokružimo tu trilogiju te pokažemo i našu stranu povijesti - rekao je za Večernji list glumac Slaven Knezović. Dodao je kako su ratovi neiscrpni izvor ideja za filmove te kako su bh. Hrvati dužni snimiti jedan takav film.

Film o Bobanu će se raditi

- Ako nećemo mi sada snimati film, sigurno će netko za 50 godina. Onda je bolje da mi to sada uradimo jer imamo mnogo činjenica o događajima u to vrijeme koje će za nekoliko desetljeća biti zaboravljene. Spreman sam sudjelovati u tom projektu. Imamo nekoliko ekipa koje su dovoljno sposobne provesti taj projekt i nadam se kako ćemo se uskoro okupiti i krenuti u njegovu realizaciju - zaključio je Knezović u izjavi za Večernji list te dodao kako u BiH još uvijek postoje tri istine, tri povijesti i stoga je važno da i Hrvati predstave svoju stranu priče.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?