Podjele oko praznika

Službeni blagdani i praznici čekaju uspostavu vlasti

'01.05.2013., Zagreb - Na jezeru Jarun mnogi gradjani odlucili provesti Medjunarodni praznik rada rostiljajuci i odmarajuci se. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
28.11.2014.
u 09:40

Iako su potrošeni sati, mjeseci, godine na zakonska, politička, ustavna tumačenja, BiH još nema, i kako sad stvari stoji još dugo neće imati, zajednički državni praznik koji će zajedno slaviti i priznavati oba entiteta i njezina tri konstitutivna naroda.

Različiti stavovi

Proslava 25. studenoga, Dana državnosti BiH, koji se slavi samo u Federaciji BiH i 21. studenoga, dan kad je u Daytonu prije 19 godina međunarodno priznata Republika Srpska, koji se slavi samo u tom bh. entitetu, bili su povod za seriju novinskih tekstova i analiza stranih medija i analitičara. Časopis “Worllbulliten”, opisuje kako se 25. studenoga Dan državnosti BiH slavio samo u FBiH i citira izjavu novog srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića kako on nema potrebu u ovakvim uvjetima slaviti taj dan, prenosi Vecernji.ba. Na različite proslave praznika u BiH osvrnule su se svjetske agencije poput Reutersa, AP-a... Posljednji put o državnim praznicima Parlament BiH raspravljao je zbog prijedloga zastupnika SDP-a Denisa Bećirovića. On je tražio da uz Dan neovisnosti i Dan državnosti BiH, državni praznici budu i Nova godina koja bi se slavila 1. i 2. siječnja, Međunarodni praznik rada (1. i 2. svibnja), Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe (9. svibnja), Dan pristupanja BiH UN-u (22. svibnja) i Dan ustanka protiv fašizma (27. lipnja). Uz državne, taj prijedlog zakona predviđa i vjerske blagdane, po pet blagdana za svaku vjeru. Bećirović je tražio da se u prijedlog zakona unese i obilježava 11. srpnja kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Njegova inicijativa dočekana je na “nož” od kluba srpskih zastupnika u BiH koji su tražili njegovu ostavku s mjesta predsjedatelja Parlamentarne skupštine BiH. Nekoliko mjeseci kasnije nije prošao ni prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskim blagdana u BiH koji je na usvajanje Parlamentu predložio HDZ-ov zastupnik Mato Franjićević.

Bez skorog dogovora

Zbog svega, upravo u studenome svake godine se najbolje vidi koliko je BiH politički, nacionalno podijeljena država. Tri naroda u samo tjedan dana slave tri različita praznika. Hrvati su 18. studenoga, istina radno i skromno, proslavili Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Srbi u RS-u su svečano i neradno proslavili 21. studenoga, dan kad je u Daytonu 1995. od svjetskih sila verificiran status ovog bh. entiteta. Bošnjaci su u FBiH svečano i neradno proslavili 25. studenoga, dan kad je 1943. na pravom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu utemeljena Republika BiH. Proslavi su se pridružili i hrvatski politički predstavnici, ali hrvatski korpus ovaj praznik percipira ravnodušno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije