Slijede najgori mjeseci, zrak u BiH ubija tisuće ljudi, a nitko ne reagira

zagađen zrak
Marin Tironi/PIXSELL
24.09.2023.
u 11:00

Istraživanje The Guardiana govori kako se Europa suočava s jednim od najvećih problema današnjice. Naime, oko 98 posto stanovništva živi u područjima s jako štetnim onečišćenjem zraka.

Dvije trećine ljudi žive u područjima gdje je kvaliteta zraka više nego dvostruko lošija u odnosu na ono što je propisala Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). U Srbiji i BiH koncentracije zagađenja su višestruko veće od dopuštenih prema preporukama SZO-a. Samo u Europi onečišćenje uzrokuje oko 400 tisuća smrti godišnje, piše portal Večernjeg lista BiH.

Ozbiljna kriza
- Ovo je ozbiljna javnozdravstvena kriza. Ono što sasvim jasno vidimo je da gotovo svi u Europi udišu nezdrav zrak - istaknuo je istraživač Roel Vermeulen, profesor ekološke epidemiologije na Sveučilištu u Utrechtu. Stručnjaci pozivaju da se poduzmu mjere, ističući da je sve više dokaza da onečišćen zrak utječe na svaki organ u tijelu. Udisanje onečišćenog zraka povezano je s velikim brojem zdravstvenih problema, bolesti srca i pluća, pa sve do raka i dijabetesa, depresije, mentalnih bolesti...

- Smrtni slučajevi mogu se spriječiti i procjena ne uključuje milijune slučajeva nesmrtonosnih bolesti, godine proživljene s invaliditetom, hospitalizacije ili zdravstvene učinke drugih zagađivača - istaknula je Hanna Boogaard, stručnjakinja za onečišćenje zraka u Europi. U dokumentu Ujedinjenih naroda vezanom uz onečišćenje zraka u BiH ističe se kako postoji povijesni problem s kvalitetom zraka u urbanim područjima ove zemlje.

- Sarajevo je često pogođeno teškom maglom u zimskom razdoblju koja se pretvara u smog kad se pomiješa s visokim stupnjem zagađenja. U kombinaciji sa slabim vjetrom ili stabilnom anticiklonom zagađivači se dulje zadržavaju u zraku grada, a to uzrokuje vrhunac koncentracije čestica (PM), što predstavlja značajan zdravstveni rizik za stanovnike. Glavni izvori zagađenja u Sarajevu su stambeno grijanje, promet i neki od industrijskih pogona. U industrijskom gradu Tuzli vrijednosti su redovito iznad granica dopuštenih zakonom FBiH - navodi se uz ostalo. Godina je dana i otkad je Organizacija za ljudska prava prozvala bh. vlasti kako se nisu uhvatile u koštac s užasnim zagađenjem zraka u zemlji, istaknuvši da taj problem svake godine prijevremeno odnosi živote i narušava zdravlje tisućama ljudi. Prema procjenama Svjetske banke, svake godine 3300 osoba u zemlji prijevremeno umre od posljedica zagađenosti zraka, što je 9 posto ukupnog broja umrlih. Na tisuće osoba žive s pogoršanim respiratornim i kardiovaskularnim problemima. Posebno su ugrožene starije osobe i djeca, piše portal Večernjeg lista BiH.

- Zagađenje zraka u BiH najgore je između listopada i veljače, kada su njezini gradovi i okolna područja među najzagađenijima na svijetu. Sagorijevanje drva i nekvalitetnog ugljena u zastarjelim pećima za grijanje u objektima s lošom izolacijom, uz elektrane na ugljen, glavni su uzročnici onečišćenja zraka tijekom zime - navode iz Organizacije za ljudska prava kada je BiH u pitanju. Upravo će idući mjeseci biti dodatno problematični za ovu zemlju. A gdje se uopće nalazimo, najbolje ilustriraju riječi Barbare Hoffmann, profesorice epidemiologije okoliša na Sveučilištu u Düsseldorfu. - Zemlje koje su najviše pogođene također su zemlje s najnižim prosječnim prihodom, uz nekoliko značajnih iznimki, što ilustrira stupanj ekološke nepravde s kojom se susrećemo u EU. Čišćenje zraka, posebno u istočnoj Europi, žurno je potrebno kako bi se pružile jednake mogućnosti za zdrav život diljem Europe - objasnila je.

Roditelji i djeca obolijevaju
Neki žitelji BiH koji se nalaze u blizini termoelektrana i više desetaka puta bili su hospitalizirani, oboljeli su od teških bolesti, a ima i kućanstava u kojima su i roditelji i djeca na bolesničkoj postelji zbog problema s disanjem i slično, piše Vecernji.ba. Sve je više djece oboljele od astme, plućnih bolesti, bronhitisa. A najgori mjeseci tek slijede. Prema ugovoru o energetskoj zajednici, do kraja ove godine trebale su se zatvoriti termoelektrane na ugljen u BiH, odnosno dva bloka termoelektrana u Tuzli i Kaknju, no zbog rata u Ukrajini nastavili su s radom. Tajništvo Energetske zajednice izdalo je i priopćenje kako BiH krši pravila tog tijela, pa je država i prozvana jer ne misli na stanovništvo ni na okoliš, međutim, nikoga to nije previše dirnulo. Bh. zrak je onečišćen i sumporovim dioksidom i lebdećim česticama te dušičnim oksidima... Osim što se stanovništvo iseljava, ono i prekomjerno umire, a kod nas je čuđenje zbog iznenadnih smrtnih slučajeva postalo normalno. Samo razmislimo što udišemo...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije