Akcija entitetskih inspekcija

Slijede kazne zbog lažnih certifikata 
o podrijetlu proizvoda iz BiH

05.02.2018.
u 10:00

Vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj sankcionirat će tvrtke koje su se ogriješile o definirana pravila prema kojim mogu izvoziti svoje proizvode na tržište Rusije i Turske, piše Večernji list BiH.

Poslije najnovijeg skandala, koji je izbio nakon što je jedna tvrtka iz Bijeljine prepakiravala, prema navodima ruske strane, jabuke podrijetlom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju pod oznakom da su uzgajane u BiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra kako je propust prilikom izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, a resorni ministar Stevo Mirjanić traži od nadležnih inspekcijskih i drugih tijela pokretanje postupka i sankcioniranje odgovornih u tom slučaju. Osim što tvrtka neće moći više izvoziti svoje proizvode na tržište Rusije, nije precizirano s kakvim će ih sankcijama suočiti tamošnje inspekcijske službe.

Sličan skandal dogodio se s izvozom mesa iz Federacije BiH na tržište Turske. Nekoliko bh. izvoznika mesa u Tursku zloupotrijebilo je bescarinski izvoz mesa tako što je velike količine mesa uvozilo iz susjednih država, a potom izvozilo u Tursku kao domaći, bh. proizvod. Tada se oglasio i predsjednik Udruge poljoprivrednika “Tor” Dževad Kovač. Tvrdi kako su izvoznici koji su u Tursku, umjesto domaćeg, slali meso iz uvoza, na račun poticaja i povrata poreza na dodanu vrijednost, ostvarili veliku dobit na štetu proračuna.

Dok je država bilježila rast izvoza mesa u Tursku, domaći farmeri bilježili su pad otkupa domaćeg mesa i tako je cijela priča postala sumnjiva. Zbog velikih financijskih gubitaka koji su prouzročeni tim skandalom, uslijedila je i diplomatska inicijativa koja je rezultirala time da se do kraja provede odluka po kojoj se goveda moraju uzgojiti na području BiH, ako je riječ o uvozu, biti hranjena najmanje tri mjeseca na području BiH kako bi meso dobilo certifikat o podrijetlu, navodi se u odluci vlade Turske o uvozu sirovog mesa iz BiH. Odluka vlade Turske odnosi se na uvjete za stjecanje certifikata o podrijetlu svježeg, rashlađenoga ili zamrznutoga mesa goveda iz BiH. Nakon skandala koji je izazvan izvozom poljskih jabuka na tržište Rusije pod oznakom da su uzgajane u BiH, oglasio se ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je u izjavi za Srnu rekao da je Ruska Federacija ponovno uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH sa stupanjem na snagu 22. siječnja 2018.

- Ruska strana obavijestila je Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22. siječnja zaustaviti izvoz jabuka iz BiH do daljnjeg, odnosno dok se ova situacija ne riješi. Razlog za uvođenje ove mjere je što je kompanija iz Bijeljine prepakiravala, prema navodima ruske strane, jabuke podrijetlom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju - rekao je Šarović. Objasnio je kako je certifikat za sporne jabuke izdala fitosanitarna inspekcija u Distriktu Brčko. Osim tvrtke koja se bavila lažnim izvozom, bit će sankcionirane i one službe koje su takav certifikat o bh. podrijetlu robe izdavale.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?