29. obljetnica utemeljenja GS HVO regije Bihać

Braneći Bihać poginula 72 pripadnika HVO-a i 250 ozlijeđeno

27.05.2021.
u 07:42

– Nažalost, skupo smo platili cijenu rata, sedamdeset i dva poginula pripadnika HVO-a, 250 teže i lakše ozlijeđenih. Ranjeni su nas obvezali da na ovim svetim mjestima – spomen-obilježjima, položimo vijence, upalimo svijeće i prisjetili se onih što su nas najviše zadužili, dali svoj život, kaže Grgić.

Polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i opijelom pred središnjim križem na groblju Svetoga Ante Padovanskoga Križ u Žegaru te svetom misom zadušnicom za poginule, nestale i umrle branitelje u istoimenoj Župnoj crkvi u Bihaću je prigodno obilježena 29. obljetnica utemeljenja Glavnoga stožera HVO regije Bihać. 

U okviru obilježavanja gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić sa svojim savjetnikom Franjom Jurićem ugostio je ratne
zapovjednike bihaćkoga Hrvatskog vijeća obrane. 

„Ponosni smo na tu činjenicu što smo skupa s Petim korpusom Armije RBiH, pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, i ostalim postrojbama HVO-a, skupa pridonijeli obrani i oslobađanju ovoga prostora od okupatora“, kaže bivši zapovjednik Ivan Prša.

Oživljene su uspomene na zajedničku borbu u proteklom Domovinskom ratu i istaknuto kako su Hrvati i Bošnjaci, te i Srbi koji su ostali na ovim prostorima, imali samo jedan cilj – sloboda nekadašnjeg bihaćkog okruga, danas Unsko-sanske županije. 

– Počeci su bili suviše skromni, puno boraca, malo pušaka. Bilo ih je tek 67 dugih cijevi i od toga polovica lovačkih pušaka. Doista, jadan ali častan početak. S tako malo oružja oduprijeti se skupa s Bošnjacima, ali i ostalima, neću griješiti dušu, koji su ostali braniti Bihać, obranili su ga svojstveno kao svoj grad. Ponosni smo na tu činjenicu što smo skupa s Petim korpusom Armije R BiH, pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, i ostalim postrojbama HVO-a, skupa pridonijeli obrani i oslobađanju ovoga prostora od okupatora, kaže Ivan Prša, zadnji ratni zapovjednik GS HVO regije Bihać i brigadir Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić je prigodom obilježavanja 29. obljetnice Glavnoga stožera HVO regije Bihać kazao kako se malo tko u ovoj državi i okruženju može pohvaliti zajedničkom borbom Hrvata i Bošnjaka tijekom Domovinskoga rata za svoju slobodu, suživotom, junaštvom branitelja. 

– Stoga, čast mi je što sam danas s pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane koji su s Bošnjacima zajedno obranili Bihać, rekao je. 

Ovom prigodom potaknute su određene aktivnosti na obnovi nekih spomen-obilježja i spomen kuće u Vedrom Polju te  postavljanje križa na mjestu pogibije onima koji su se 1994. prvi suprotstavili napadima neprijateljskih snaga. 

Izaslanstva su potom obišli spomen obilježje braniteljima grada Bihaća a na žegarskom groblju Sv. Ante Padovanskoga položili cvijeće, upalili svijeće i odali počast stradalim bojovnicima HVO-a. Pridružili su im se i predstavnici Vlade Unsko-sanske županije. 

Franjo Grgić, ratni zapovjednik GS HVO regije Bihać i predsjednik Organizacijskoga odbora kaže kako su Hrvati i Bošnjaci imali zajedničkog neprijatelja od kojeg su se skupa branili. 

– Nažalost, skupo smo platili cijenu rata, sedamdeset i dva poginula pripadnika HVO-a, 250 teže i lakše ozlijeđenih. Ranjeni su nas obvezali da na ovim svetim mjestima – spomen-obilježjima, položimo vijence, upalimo svijeće i prisjetili se onih što su nas najviše zadužili, dali svoj život, kaže Grgić. 

Samir Jašaragić, ministar za pitanja branitelja i RVI-a u Vladi USŽ kaže kako je ovo primjer zajedništva koji drugima treba biti pokazatelj kako se kad se hoće može obraniti svoja domovina. 

- Ovo su velike žrtve koje nikad ne smijemo zaboraviti, naglasio je ministar Jašaragić.

Zajednička borba hrvatskih i bošnjačkih veterana Domovinskoga rata nastavljena je i u miru, ali za egzistenciju i ostvarivanje prava jer se većina njih danas osjeća zapostavljenim i na margini društvenih događanja. Obilježavanje ovoga značajnog jubileja okončano je misom zadušnicom za sve koji su svoje živote utkali u domovinu, Bosnu i Hercegovinu, a koju je predslavio fra Bono Tomić, župnik bihaćki.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije