Skupi kvadrati i mala ponuda na tržištu, mladi u BiH teško mogu doći do svoje prve nekretnine

stanovi, nekretnine
27.08.2023.
u 10:27

Skupi kvadrati i prazni već kupljeni stanovi - trenutačna je to slika bh. tržišta nekretnina. Potražnja za stanovima u BiH i dalje je veća od ponude. Cijene nekretnina u BiH i dalje rastu, dok ponuda još uvijek ne zadovoljava potražnju. Posljedice toga su već poprilično dramatične i dodatno narušavaju ionako katastrofičnu demografsku situaciju jer mladi ne mogu doći do svoje prve nekretnine. Oni koji imaju viška novca i dijaspora ulažu u stanove u BiH, što im podiže cijene. Takvi stanove uglavnom su veći dio godine prazni.

Usporedba s prošlom godinom

U prvom polugodištu ove godine prodano je 1555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom tromjesečju), što je za 9% više nego u istom razdoblju prošle godine. Prosječna cijena prodanih novih stanova u drugom tromjesečju 2023. iznosila je 2603 KM po četvornom metru i u usporedbi s prosječnom cijenom prodanih novih stanova u 2022. veća je za 6,5%, a u odnosu na drugo tromjesečje 2022. veća je za 5,1%, prema podacima Agencije za statistiku BiH. Iako se prije nekoliko mjeseci govorilo kako će doći do promjene na tržištu nekretnina, odnosno pada cijena i zastoja prodaje, to se, ipak, ne događa. Štoviše, tržište nekretnina u našoj zemlji trenutačno je jako živo, a toj slici doprinosi činjenica da je ove sezone itekako pojačano zanimanje dijaspore za kupnju stanova, ali i kuća. Potražnja za nekretninama, unatoč visokim cijenama, ne jenjava i zapravo je višestruko veća od ponude. Posebno, kada je riječ o ponudi u novogradnji, u većini gradova u BiH izražen je deficit. Ekonomist Faruk Hadžić kaže da je vrlo teško reći hoće li i u kojem obujmu cijene nekretnina pasti, ali dodaje da osobno u ovom trenutku ne bi kupovao stan, prenosi indikator.ba. - Da se samo gleda tržište građana BiH, onda bismo mogli očekivati pad. Međutim, za snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani koji ne žive u BiH, koji zarađuju znatno veće plaće izvan BiH i kojima su te cijene prihvatljive te oni održavaju ovako visoku razinu cijena. Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca - i sada ću ponoviti - u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje - izjavio je Hadžić. Stambeno tržište još je uvijek "gladno" novih stanova jer je potražnja još uvijek velika. Dok je u prvom polugodištu prodano 1555 novih stanova, istodobno je tržištu ponuđeno "samo" 1007 novosagrađenih stanova. Podbacilo je drugo tromjesečje u kojem je izgrađeno svega 386 stanova, što je za 8,7% manje u odnosu na isto razdoblje 2022. Ipak, u izgradnji je još 4860 stanova, što predstavlja rast za 1,7% u odnosu na broj nezavršenih stanova u istom razdoblju prošle godine.

Visoke cijene

Da se cijene stanova i dalje drže na vrlo visokoj razini, pokazuje činjenica da se, primjerice, stan u sarajevskom naselju Grbavica u starogradnji teško može pronaći po cijeni nižoj od 4000 KM po kvadratu. U novogradnji u Centru gotovo da i nema više stanova, svi su rasprodani po cijeni između 6000 i 7000 KM po četvornom metru. I u naselju Stup u novogradnji cijena kvadrata je 4000 KM. I u Mostaru se počela popravljati ponuda jer je u najavi nekoliko novih stambenih objekata. S druge strane, ponuda u starogradnji je slaba, a u tom segmentu postoje nekretnine čija je cijena nerealno visoka. Primjerice, renovirani stanovi nerijetko se nude po cijeni stanova u novogradnji, i to od 3000 do 5000 KM po četvornom metru. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da će prava slika o budućim kretanjima na tržištu postati jasnija tek od jeseni. Za sada se ne predviđa značajna korekcija cijena, ali je moguće da dođe do stagnacije. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?