Mostar

Škole nemaju osobnih asistenata u nastavi

škola
07.04.2016.
u 09:00

U organizaciji Koalicije organizacija osoba s invaliditetom u HNŽ-u - “Zajedno smo jači”, u Mostaru je održan okrugli stol o temi “Inkluzivno obrazovanje i odgoj djece u HNŽ-u - Osobna asistencija”. Svrha je bila ukazati na pogreške, odnosno propuste, u obrazovanja kada je u pitanju inkluzija djece s invaliditetom, kazala je predsjednica Koalicije Lejla Lelić. Po njezinom mišljenju, osobni asistenti su glavna potreba djece s invaliditetom, a nerješavanje toga problema za njih i njihove roditelje predstavlja gorući problem.

Lelić naglašava kako je Koalicija radila istraživanje i ankete u osnovnim školama i predškolskim ustanovama u pet općina na području županije. Prema tim podacima, problem osobne asistencije nije riješen sustavno, što znači kako postoji samo pojedinačno rješavanje tog problema.

Primjerice, taj je problem u osnovnim školama u Čitluku riješen tako da je Općina sama angažirala osobne asistente djeci s invaliditetom. Isto tako, iako je u protekloj godini u obrazovne institucije u županiji uključeno oko 180 djece s invaliditetom, većina njih nema osobnog asistenta. Sam osobni asistent je osoba koja je 24 sata uz osobu s invaliditetom, a, osim njega, u obrazovni sustav trebalo bi uključiti i asistente u nastavi. Međutim, županijsko Ministarstvo obrazovanja nije riješilo ni taj problem, tako da su roditelji u HNŽ-u prepušteni sami sebi i oni u većini slučajeva sami angažiraju asistente u nastavi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije